Pocetna Društvo GOJKOVIĆ OTVORILA 16. KUSTENDORF

GOJKOVIĆ OTVORILA 16. KUSTENDORF

565
0
Podelite

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, 25. januara otvorila je 16. po redu Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf“ i tom prilikom naglasila da ova manifestacija već deceniju i po neumorno zrači pozitivnom energijom i mladim stvaraocima daje priliku da učeći od najboljih steknu nova saznanja i prošire svoje vidike.

Ističući da je „Kustendorf“ jedan od najinspirativnijih kulturnih događaja u regionu, Evropi i svetu, na kome se slavi visoka umetnost i autorski film kao njen važan deo, Gojković je navela da će večeras i narednih dana Mećavnik biti mesto susreta i dijaloga filmskog umeća i iskustva s jedne, i novih talenata s druge strane.

„Slogan ovogodišnjeg festivala je „Umetnost iznad svega“, i on verno opisuje životni i stvaralački put našeg domaćina. Emir Kusturica je na prvom mestu veliki i priznat umetnik i jedan od simbola najvećih uspeha jugoslovenske i srpske kinematografije. Zahvaljujući prvenstveno njemu, Srbija ima autentični filmski festival koji je istinski praznik umetnosti“, rekla je ministarka Gojković.

 

Ona je dodala da je prisustvo brojnih velikih imena iz sveta filma, oplemenilo „Kustendorf“ diskretnim šarmom zvezda koje to jesu jer su svojim delom odavno zakoračili u filmski hram besmrtnosti, iako se ne trude da to budu.

Gojković je rekla i da je „Kustendorf“ od svog nastanka svrstan među najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u međunarodnim okvirima.

 

„Oduvek smo bili poznati kao zemlja talentovanih umetnika i stvaralaca. Festivali kao što je ovaj na Mokroj Gori, imaju važnu ulogu u stvaranju novih velikih autora kao što su Emir Kusturica, Živojin Pavlović, Saša Petrović i drugi koji su obeležili filmsku umetnost na ovim prostorima. Zbog svega toga, podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije“, navela je ona.

 

Gojković je ukazala na to da se svi povremeno pitamo kako se vreme zaustavlja ilustrujući to citatom iz poslednjeg romana Emira Kusturice „Vidiš li da ne vidim“:

„Kada uđeš u bioskop, prvo ugase svetlo, i kada milioni svetlosnih partikula izbombarduju platno, nastaju pokretne slike, a mi se selimo u drugi prostor, i vreme izvan bioskopske sale prestaje da postoji“.

 

Navela je da je upravo to suština umetnosti zbog koje su se svi večeras okupili na festivalu na Mokroj Gori.

 

Proglašavajući 16. po redu „Kustendorf“ otvorenim, Gojković je  osnivaču Emiru Kusturici, učesnicima i gostima poželela još jedan uspešan festival, uz ličnu želju, za koju veruje da deli sa prisutnima – a to je da nastavi da svojim filmovima ulepšava naše živote i tako nam pomogne da vreme na trenutak zaustavimo.

 

Osnivač, programski selektor i direktor festivala Emir Kusturica rekao je tom prilikom da je i ove godine program veoma zanimljiv i da će nastupiti autori koji mogu da brane svoju umetnost.

„Biće prikazani filmovi koji dopiru do najsnažnijih ljudskih osećanja, a ove godine slogan festivala je Umetnost iznad svega jer je ona ugrožena prirodom razvoja ljudskog društva i izgurana je sa glavnog toka u mnoštvu novih tehnologija i pristupa. Teško se održava, ali posebno u književnosti i autorskim filmovima, ona ipak i dalje živi“, naveo je Kusturica.

 

Između ostalog je rekao i da je taj slogan festivala izabran zato što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i zbog toga što smo se obreli u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku. On je izrazio nadu da će „formula besmrtnosti umetnosti da preživi  uprkos idejama koje razvlašćuju i umetnika i umetnost“.

 

„Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo poput liturgije budilo najdublja osećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu između haosa i reda“, naglasio je Kusturica. „Kustendorf“ traje do 29. januara, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

 

U takmičarskom programu naći će se 14 filmova, a za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, nadmetaće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske. Međunarodni žiri čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.

 

Tekst i foto: sajt Ministarstva kulture