Pocetna Društvo SLOBODANU STANIŠIĆU NAGRADA ,,MOMČILO TEŠIĆ”

SLOBODANU STANIŠIĆU NAGRADA ,,MOMČILO TEŠIĆ”

395
0
Podelite

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za 2022. godinu dodeljena je Slobodanu Stanišiću, književniku iz Beograda za ukupno književno delo koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu. Nagrade su dobili i književnik Miloš Petković za „Bajku o Noćurku i Danici“ i Jovo Čulić za zbirku pesama „Junak u tregerima“. Književnu nagradu „Mladi Momčilo“ za 2022. godinu dobio je Mihailo Filipović, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Petar Leković“ iz Požege, za zbirku pesama „ „Bočeli i bumbar“

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ za ukupno književno delo koje se ogleda u velikom stvaralačkom doprinosu svim književnim rodovima i vrstama za decu, a koju dodeljuju književne novine „Svitak“ i list za dečju književnost „Momčilo“ za 2022. godinu pripala je Slobodanu Stanišiću, književniku iz Beograda. Žiri u sastavu: Gordana Maletić, Milijan Despotović i Branko Stevanović, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada „Momčilo Tešić“ dodeli i književniku Milošu Petkoviću za legendu „Bajka o Noćurku i Danici“ („Medivest“, Niš, 2021) i Jovu Čuliću za zbirku pesama „Junak u tregerima“ („Mudro slovo“, Banja Luka, 2021).

Nagrade će dobitnicima biti uručene krajem februara u Beogradu u Udruženju književnika Srbije.

Slobodan Stanišić (1939), dobitnik je nagrade „Momčilo Tešić“ za životno delo. Stanišić je ugledni književnik koji je ostvario izuzetno bogat dijapazon književnih dela za decu. Objavio je više od 130 romana, zbirki priča i pesama. Piše i pozorišne komade, televizijske drame, radio-drame i monodrame. Kako je navedeno u obrazloženju žirija, „od 1979. godine pa do danas, Stanišić obogaćuje srpsku književnost za decu raznovrsnim maštovitim, veselim, razigranim pesmama i pričama iz miljea škole, đačkih ljubavi, dečjeg sveta uopšte, koji uključuje i životinje. One ništa manje ne ulaze u sferu njegovog interesovanja, stoga često raduje mlađu decu raznovrsnim, humornim doživljajima svojih junaka“.

Značajan deo Stanišićevog opusa su i istorijski romani sa tematikom iz srednjeg veka. „Oni, na deci primeren način, lepim, jednostavnim jezikom, beleže scene iz života u Srbiji davnih vremena. Puni akcije, pustolovina i iznenađenja, oni su ništa manje ozbiljno okrenuti istinitim likovima i događajima iz naše istorijske prošlosti. Uz pomenute romane, značajni su i njegovi romani, pesme i priče sa temama i motivima iz naučne fantastike i savremenog života“, između ostalog navodi žiri nagrade „Momčilo Tešić“.

Miloš Petković (1986), dobitnik je nagrade «Momčilo Tešić» za legendu „Bajka o Noćurku i Danici“ („Medivest“, Niš, 2021). Petković je pisac bajki i naučne fantastike, proučavalac mitova i legendi iz staroslovenske mitologije. Svojim brojnim delima za decu sa ovim temama, pridodao je i roman-legendu „Bajka o Noćurku i Danici“. „To je legenda o postanku cveta dan-i-noć, ali istovremeno i priča o ljubavi, njenoj moći, veličini i snazi“ naveo je, između ostalog“ žiri.

Jovo Čulić (1967), dobio je nagradu „Momčilo Tešić“ za zbirku pesama „Junak u tregerima“ („Mudro slovo“, Banja Luka, 2021). Čulić je poznati pesnik za decu, a u svojoj pesničkoj knjizi „Junak u tregerima“ predočio je „ čitaocima filmičnu basnoliku poemu za najmlađe“. U obrazloženju žirija kaže se da „Iz poeme izbijaju pesnički zlatonosne trunčice folklora i narodne mudrosti, kojima je začinjena i poezija njegovih slavnih prethodnika, uključujući i samog Momčila Tešića“.

List za dečju književnost „Momčilo“, dodeljuje i književnu nagradu „Mladi Momčilo“ za decu pesnike, za pesmu ili knjigu objavljenu u prethodnoj godini. Dobitnik za 2022. je Mihailo Filipović, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Petar Leković“ iz Požege, za zbirku pesama „ „Bočeli i bumbar“, koju je objavilo izdavačko preduzeće „Epoha“, prošle godine. Nagrada će Mihailu Filipoviću biti uručena u narednom periodu u Glumču, rodnom selu pesnika Momčila Tešića.

Književna nagrada „Momčilo Tešić“ ove godine dodeljuje se 13. put srpskim autorima čija su dela za decu, u suštini, podjednako okrenuta savremenom i novom, koliko i uvažavanju srpske kulturne baštine, a u kojima je, prema mišljenju žirija, primetan trag retorike Momčilovih junaka, čija neposrednost, uz nesputanu maštovitost, spaja savremene pisce sa književnim nasleđem i mladim čitaocima. Među dobitnicima ove nagrade nalaze se najuglednija imena ovdašnje književne scene.

Rada Popović