Pocetna Društvo SREDSTVA USMERENA KA POBOLJŠANJU TURISTIČKE PONUDE

SREDSTVA USMERENA KA POBOLJŠANJU TURISTIČKE PONUDE

462
0
Podelite

Ministarstvo turizma i omladine je nedavno raspisalo tri konkursa za dodelu subvencija i transfera namenjenih za projekte razvoja turizma u 2023. godini koja se odnose na lokalne samouprave i javna preduzeća ali i za privredu.

U prethodnoj godini je od odobrenih 330 miliona iskorišćeno svega 49 miliona dinara. Razlozi ovako slabog korišćenja sredstava su brojni a privrednici su posebno istakli neizvesnosti na tržištu i sporosti rada tela koje ocenjuje pristigle programe i proverava ispunjenost uslova.


Esad Hodžić, posebni savetnik u Ministarstvu turizma i omladine je u RPK Zlatiborskog upravnog okruga velikom broju prisutnih predstavnika privrednih društava, preduzetnika iz oblasti turizma i ugostiteljstva, poljoprivrednih gazdinstava, turističkih organizacija i turističkih agencija predstavio Konkurs za dodelu kreditnih sredstava za podsticanje kvaliteta turističke privrede.

Savetnik ministra je nakon iznošenja osnovnih informacija o konkursu razgovarao sa privrednicima o aktuelnim temama iz sektora turizma i odgovarao na brojna pitanja.Ministarstvo je za podsticaje u turizmu pripremilo tri poziva. Pored ovog koji je namenjen privatnom sektoru druga dva se odnose na bespovratne subvencije koje će moći da koriste lokalne samouprave, turističke organizacije i druge javne i neprofitne institucije za izgradnju turistučke infrastrukture i ulaganje u promotivne marketinške aktivnosti. Ovim konkursom obuhvaćeni su privrednici koji nameravaju da unapređuju delatnost i bave se turizmom i ugostiteljstvom.

Sredstva se mogu koristiti za izgradnju, uređenje i rekonstrukciju hotelskih i drugih smeštajnih kapaciteta, restorana i objekata sportsko rekreativnog i zabavnog sadržaja, restauraciju ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u smeštajne kapacitete, nabavku, rekonstrukciju i adaptaciju plutajućih objekata, unapređenje marketinške turističke domaće ugostiteljske ponude kojom se unapređuje delatnost.

Ova sredstva se mogu koristiti pod veoma povoljnim uslovima sa kamatnom stopom od 1% godišnje u roku od sedam godina. Grejs period je godinu dana, izuzimajući grinfild investicije (izgradnje kompletno novih objekata) gde je grejs period dve godine. Neophodno je da aplikanti za tražena sredstva obezbede 50% sopstvenog učešć, dok se ostatak može finansirati iz kreditnih sredstava. Konkurs predviđa da se mogu priznati i napravljeni troškovi i započete investicije do šest meseci pre podnošenja zahteva za dobijanje kredita.

Savetnik ministra je pozvao prisutne da, ukoliko imaju dileme, nejasnoće i nedoumice, dostave pitanja Regionalnoj privrednoj komori i njemu lično. Zainteresovani za korišćenje navedenih sredstava mogu se prijavljivati Ministarstvu turizma i omladine do 1.septembra tekuće godine.

Detalje o konkursu možete pročitati na linku: https://mto.gov.rs/tekst/1291/konkursi