Pocetna Društvo SSP: VEROVALI ILI NE U UŽICU JE ZAZIDAN VELIKI MOZAIK

SSP: VEROVALI ILI NE U UŽICU JE ZAZIDAN VELIKI MOZAIK

282
0
Podelite

Užički SSP navodi da je ,,nakon što je prostor nekadašnje ,,Jugobanke” u zakup uzeo ,,N sport” mozaik akademskog slikara Radomira Vergovica je zazidan rigips pločama na kojima će biti police sa patikama. Od potpunog uništenja, ovu monumentalnu mozaičku kompoziciju u izuzetno skupoj tehnici, od potpunog uništenja čuvaju samo majstori zidari koji su mozaik, koji šalje poruku optimizma, nade i optimizma pokrili zaštitom”.

– Ovo pokazuje pravi odnos gradskih čelnika prema kulturi u Užicu koji je najavljen da će biti prestonica kulture za 2024. godinu kroz projekat Ministarstva kulture i pod slogonom „Nije erski mračiti! Kulturu na viđelo“! Projekat je vredan 490 miliona dinara, Ministarstvo je obezbedilo 294 miliona, a Užice će iz budžeta učestvovati sa 196 miliona dinara.

Zahtevamo od gradskih vlasti da delo našeg istaknutog umetnika i sugrađanina Radomira Vergovića, prebaci i izloži na prikladnom javnom prostoru i sačuva kao vredno kulturno nasleđe za one koji dolaze i tako pokaže da im je ideja da se kulturno nasleđe zaista vidi, a ne da se krije zidovima – kaže se u saopštenju    GrO SSP Užice  dostavljenom medijima. 

Ostavite odgovor