Pocetna Društvo RAZNOVRSNI I BOGATI SADRŽAJI

RAZNOVRSNI I BOGATI SADRŽAJI

383
0
Podelite

-Potrudićemo se da ova godina u radu Gradskog kulturnog centra Užice bude u znaku priprema za manifestaciju „Užice – prestonica kulture 2024“ i da se razlikuje od prethodnih kao po novogodišnjem koncertu koji smo posle dužeg vremena ponovo bili u mogućnosti da organizujemo na Trgu partizana, a koji je po mišljenju brojne publike, zaista uspeo, što se moglo videti i po fantastičnoj atmosferi – rekao je, između ostalog Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra Užice, predstavljajući plan i program rada ove ustanove za tekuću godinu koji je Skupština Grada Užica i usvojila na svojoj sednici održanoj 22. februara. On je podsetio da je u prošloj godini Gradski kulturni centar, bez obzira na nepovoljnu epidemijsku situaciju koja je bila naročito izražena u prvoj polovini godine i kada nije mogao da obavlja svoju delatnost, ipak realizovao 188 različitih kulturnih sadržaja u kojima je uživalo oko 20.000 posetilaca svih uzrasta.

Deo plana i programa rada Gradskog kulturnog centra, a koji se finansira sredstvima Grada, čine tradicionalne manifestacije koje će i ove godine biti realizovane, poput 52. Smotre recitatora „Pesniče naroda mog“ koja je već u martu i za koju su počele pripreme, 41. Smotre amaterskog stvaralaštva u Ravnima, drugi užički festival „Strip susreti“ za koji se planira proširenje saradnje sa autorima iz regiona.

Ove godine, GKC će prvi put u saradnji sa užičkom Narodnom bibliotekom organizovati Festival fantastike koji će biti posvećen epskoj i naučnoj fantastici u različitim medijima i oblastima stvaralaštva, a tokom maja biće realizovana i konvencija posvećena popularnoj kulturi, društvenim i video igrama što će naročito biti zanimljivo i privlačno mlađoj publici.

-Ono što želimo da nastavimo, jesu događaji koji su namenjeni deci i mladima kroz program „Dečiji kulturni centar“. Pokušaćemo da ih još više razvijemo i intenziviramo saradnju sa užičkim srednjim i osnovnim školama, pre svega, sa Muzičkom i Umetničkom školom – rekao je Filip Baralić i naveo da će GKC u saradnji sa Muzičkom školom „Vojislav Lale Stefanović“ organizovati nastupe dečijih horova, etno sekcije, kamernog orkestra, radionica i master klasa iz oblasti muzike što bi služilo kao podrška darovitoj deci.

U oblasti likovne umetnosti, Gradski kulturni centar će se potruditi da ugosti što više eminentnih umetnika, ali neće izostati ni podrška amaterskom likovnom stvaralaštvu. U planu je i da izlagački prostor, a to je pre svega, hol, bude unapređen.

-Cilj mi je da ove godine organizujemo prvi put konkurs za izlagačku sezonu 2024. godine. Dobio sam obećanja od sličnih ustanova, poput Doma omladine u Beogradu, da će nam pomoći kako bi konkurs bio sproveden onako kako bi trebalo. Mislim da bi delovanje GKC-a prvenstveno trebalo da bude okrenutu stvaralaštvu mladih, da im pružimo priliku da se ovde po prvi put predstave, jer nekome ko završi fakultet veoma je važno da krene sa izlagačkom praksom što pre – istakao je Baralić.

Gradski kulturni centar će kao i u prethodnom periodu, biti podruška KUD-ovima i amaterskom pozorištu. Biće nastavljena saradnja sa austrijskim „Kulturnim forumom“, programom „Francuski filmski karavan“, a značajnije će učestvovati i u realizaciji požeškog projekta „Interakcija“. U planu je organizovanje i brojnijih promocija lokalnih književnika kroz književne večeri, ali i da izdavačka delatnost bude nastavljena objavljivanjem bar jedne knjige. Prošle godine objavljena je knjiga „Pogled iza štafelaja“ posvećena poznatom užičkom slikaru Radomiru Vergoviću.

Ove godine u okviru „Kulturnog leta“ koje obuhvata širok spektar različitih događaja u javnom prostoru, planirani su i pilot projekti – manifestacije većeg ili manjeg formata, radi sticanja određenih iskustava kako bi oni u godini kada će Užice biti prestonica kulture, protekli bez ikakvih propusta. Kroz program „Kulturnog leta“ biće realizovani i muzički festivali za koje se ovih dana priprema konkurs.

-Moram da istaknem i to da smo se pre nekoliko dana dogovorili sa predstavnicima opštine Sevojno, predsednicom i odbornicima, da svakog meseca realizujemo bar po jedan programa u ovoj opštini plus i druge propratne sadržaje. Sevojno ima veoma lep prostor u objektu stare škole gde smo prošle godine tokom proleća i leta organizovali niz događaja – ističe Filip Baralić, direktor Gradskog kulturnog centra Užice.

U okviru Gradskog kulturnog centra kroz projekat „Užice – prestonica kulture 2024“ predviđena je realizacija dve infrastrukturna projekta, rekonstrukcija velike sale i izgradnja novog objekta na prostoru nekadašnje streljane koja se nalazi uz Gradski kulturni centar.

-U novom objektu koji bude izgrađen planirana je galerija umetničke keramike i Dečiji kulturni centar za koji smo pokrenuli ideju prošle godine – istakao je Baralić i naveo da se do kraja godine očekuje početak radova na rekonstrukciji sale.

Rada Popović