Pocetna Društvo Brzo i lako odvaja svako

Brzo i lako odvaja svako

293
0
Podelite

“Zdrava životna sredina za sadašnje i buduće generacije prioritet je broj jedan u našem svakodnevnom radu. Upravo ovim ciljem vodimo se pri kreiranju strateških i ostalih dokumenata, ali i mera koje realizujemo zajedno sa našim građanima sopstvenim sredstvima li i uz podršku resornih ministarstava Vlade Republike Srbije i fondova Evropske unije”, istakla je obraćajući se prisutnima na promociji Projekta odvajanja kućnog otpada u Gradskoj opštini Sevojno, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

“Upravljanje otpadom sigurno je jedan od najbitnijih segmenata i u očuvanju životne sredine i u poboljšanju kvaliteta vazduha pa smo i ovoj temi pristupili sa velikom odgovornošću. Plan je da do kraja ove godine primarnom separacijom otpada pokrijemo najveći deo grada, kako bismo od naredne taj sistem uspostavili i unašim selima. Određen broj domaćinstava u Užicu je već upoznat sa procesom kućnog odvajanja otpada koji smo realizovali kroz program prekogranične saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, a zahvaljuljujući ovom projektu koji realizujemo uz podršku Švedske vlade, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva finansija primarnom selekcijom biće pokriveno još 5 350 domaćinstava u Užicu”, dodala je gradonačelnica.

Ona je pozvala građane i Gradske opštine Sevojno gde je već podeljen deo komunalne opreme, i Užica da se uključe u realizaciju i selekcijom otpada doprinesu zdravijoj životnoj sredini za sadašnje i buduće generacije, uz zahvalnost donatorima i partnerima na projektu koji su Užice prepoznali kao grad koji ima potencijal za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom.

Džon Glejzbruk, programski menadžer EISP2 projekta izrazio je zahvalnost svima koji su uzeli učešće u projektu.

“Odvajanje otpada i briga u životnoj sredini je postala normalna pojava širom Evrope i celog sveta, a sada će to postati normalno i u Užicu i Sevojnu, kao pionirskim gradovima i opštinama. Ovo su savremene usluge manipulacije otpadom koje zaslužuje svaki građanin i koje će sada biti dostupne građanima Sevojna i Užica. Vlada Republike Srbije, Švedske i EU su sarađivale zajedno kako bi obezbedile neophodnu komunalnu opremu koju sada predajemo vama da je koristite na pravi način i sistem učinite održivim”.

Da je projekat primarne separacije otpada ključ u razvoju upravljanja otpadom u gradu Užicu, potvrdila je i gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam Nada Jovičić.

“Kao grad težimo upravo uspostavljanju takvog sistema, krenuli smo iz opštine Sevojno i nastavićemo sve dok poslednja kanta po ovom projektu ne bude podeljena na teritoriji grada Užica. Oprema koju smo dobili omogućiće nam domaćinsko ophođenje prema životnoj sredini i prema nama samima. Koliki je njen značaj govori podatak da smo je dobili od međunarodne zajednice, koja nas je prepoznala kao grad koji ima potencijal i mogućnost da uspe u ostvarenju cilja, a cilj je sačuvati životnu sredinu i omogućiti što zdraviji život našoj deci”.

Branislav Marić izvršni direktor za tehničke poslove JKP ” Bioktoš zahvalio se donatorima i izrazio očekivanje da će to preduzeće, obzirom na ranije iskustvo, uspeti da realizuje projekat i postigne zavidne rezultate. On je podsetio da je “Bioktoš” nabavio prvih 500 crnih kanti za takozvani mokri otpad i da će do kraja godine biti nabavljene i ostale predviđene projektom.

Početak realizacije projekta na terenu označili su ubacivanjem otpada za reciklažu mališani iz vrtića “Maslačak”, a to su pripremljenim programom učinili i učenici OŠ “Aleksa Dejović”.

Eko-ambasadori su na štandovima informisali građane o Projektu odvajanja kućnog otpada, kao i o prednostima odvajanja otpada i reciklaže za životnu sredinu i za lokalnu zajednicu.

Projekat primarne separacije otpada realizuje se kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini (EISP2), finansiran je od strane IPA 2017, Ministarstva za zaštitu životne sredine i Švedske vlade uz podršku ministarstva finansija. Implementira se u četiri regiona i podrazumeva podelu više od 90 hiljada kanti i 26 kamiona auto-smećara u 17 gradova i opština. Vrednost projekta u Užicu je 540 hiljada evra i tim sredstvima obezbeđena je nabavka  5350 kanti, 570 kontejnera za suvi otpad, 124 za staklo i dva vozila za sakupljanje i transport otpada.