Pocetna Društvo Pažljivkova smotra 2023

Pažljivkova smotra 2023

1429
0
Podelite
Foto. Grad Užice

Ekipe predškolaca OŠ ” Nada Matić”, učenika prvog razreda OŠ ” Dušan Jerković” i učenika drugog razreda OŠ ” Nada Matić” plasirale su se na regionalnu “Pažljivkovu smotru”, posle opštinskog takmičenja održanog u utorak 7. marta u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja grada Užica i sekcije za bezbednost saobraćaja TŠ “Radoje Ljubičić”.

“Pažljivkova smotra”, projekat koji je pokrenula Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije realizuje se ove godine u više od 70 lokalnih samouprava, a u Užicu njime je obuhvaćeno preko 2 hiljade dece predškolskog uzrasta, prvog i drugog razreda. Prema rečima profesora TŠ “Radoje Ljubičić” Miloša Milutinovića, deca su se za takmičenje pripremala sa vaspitačicama i učiteljicama koristeći bojanke i interaktivne knjige koje su dobila sva deca u našem gradu.

Nakon toga su odradili školsku smotru i na osnovu pregledanih testova i obrađenih rezultata Agencija za bezbednost saobraćaja formirala je ekipe za opštinsku smotru čiji pobednici će se plasirati na regionalnu smotru, koja će se održati u narednom periodu. Cilj ove akcije je formiranje ispravnih stavova o bezbednom učešću u saobraćaju kod dece, jer deca kroz igru i zabavu obnavljaju dosadašnja i stiču nova znanja o saobraćaju. Dok se takmiče i zabavljaju analiziraju se greške koje deca prave i na osnovu toga se usmerava dalja edukacija koju će dalje sprovoditi roditelji, vaspitači, učitelji, sekcija Saobraćajne škole kao i drugi nosioci aktivnosti vezani za bezbednost saobraćaja u našem gradu”.

Milutinović dodaje da je Savet za bezbednost saobraćaja grada Užica prepoznao unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja dece, kao značajan segment u poboljšanju bezbednosti saobraćaja u našem gradu ali da značajnu ulogu imaju i svi ostali nosioci aktivnosti kao i  mediji koji prate ovakve akcije i prenose ključne poruke sa njih.