Pocetna Društvo Hrabre Užičanke spasile iz nabujale reke dečaka i devojčicu

Hrabre Užičanke spasile iz nabujale reke dečaka i devojčicu

7317
0
Podelite

“Ljudi, dete je u vodi, ne zna da pliva”, povici su dečaka koji je prvi skočio u vodu i zapomagao tražeći pomoć za svoju drugaricu koja se okliznula i našla u nabujaloj Đetinji. Sve se to dešavalo u blizini restorana “Vagončić”, juče oko 16 časova na čijoj su terasi sedeli gosti. Najbrže i najhrabrije u akciji spasavanja bile su Marina Starčević, lični pratilac angažovana u Gradskom centru za pružanje usluga socijalne zaštite i Ivana Miladinović, agent za prodaju jedne kozmetičke kuće iz Beograda koje su se odmah našle u vodi, a u pomoć su im odmah pritekle direktorka OŠ “Stari grad” Stanimirka Smiljanić Raonić i njena koleginica Ana Gudurić, profesor srpskog jezika. Iz ledene reke na obalu su izvukle mališane dečaka i devojčicu učenike osnovne škole, starosti oko desetak godina.

– Svašta mi je prolazilo kroz glavu u tom trenutku. Samo sam razmišljala da im moramo pomoći i i sve četari smo istovremeno krenule da im pomognemo. Upala sam u vodu, bilo je straha, Đetinja je brza i nabujala zbog topljenja snega, i videla sam strah na devojčicinom licu kada sam je uhvatila za ruku… Verujte nisam spavala celu noć …, ispričala nam je Ivana o jučerašnjoj drami na Đetinji u kojoj su im u pomoć pritekle direktorka škole OŠ “Stari grad” i njena zamenica Ana Gudurić koje su im pritekle u pomoć dok su decu spasavale iz vode. Ivana je posrebno istakla i nije štedela reči za hrabrost dečaka koji je prvi skočio u vodu za devojčicom i pozivao u pomoć i pri tom zadobio ogrebotine. Na kraju je sve ispalo kako treba, ali brza planinska reka kao što je Đetinja joj jednom pokazala svoju ćud i kako nepažnja može da se pretvori u tragediju.

Marina Starčević koja radi u OŠ “Nada Matić” kao i Ivana pokazala je nesebičnu hrabrost i odmah sa drugarivom skočila u reku.

– Sasvim slučajno smo se Ivana i ja našle u gradu i odlučile da sednemo u baštu restorana. U jednom trenutku čule smo zapomaganje dečaka. Videli smo da se devojčica davi i da ne zna da pliva, a pri tom je reka nabujala i nosi sve pred sobom. Drugarica je skočila prvai ušla u vodu, ali nije odmah uspela da je uhvati toliko je reka bila brza. Ali je iz drugog pokušaja uspela, kaže Marina o događaju koji je sve nas podsetio kako se pravi junaci odnose prema nevolji.

Posle drame dečak je ispričao spasiteljkama da su samo “pipalli” vodu i da se devojčica okliznula.

Ove hrabre Užičanke zaslužuju sve čestitke za hrabrost i pokazanu humanost koje zaslužuje i priznanje za Dan grada.