Pocetna Kultura Predstavljen roman „Dolazak matadora“ Branka Rosića

Predstavljen roman „Dolazak matadora“ Branka Rosića

331
0
Podelite

Roman „Dolazak matadora“ novinara i pisca Branka Rosića predstavljen je 10. marta u Narodnoj biblioteci Užice. Osim autora, o knjizi su govorili Užičanin Zoran Panović, nekadašnji glavni i odgovorni urednik lista „Danas“, a sada direktor Demostata i direktorka biblioteke Dušica Murić.

– Ovaj treći Brankov roman je za mene najbolji, a sva tri kao da su pisana za neku Netfliksovu seriju. Roman „Dolazak matadora“ ima perfektan tempo, ja sam ga sa uživanjem pročitao. Za njega naravno treba jedan ključ – morate imati razumevanja za ove prostore i za situaciju u Evropi. Prati dve radnje – dva tipa iz Beograda, jedan je glumac, drugi je menadžer i zaista ima svega: trilera, drame, dobre muzike, sporta, dobre kuhinje, erotike, zapleta i raspleta – rekao je Panović.

Osim o samom romanu, Rosić je govorio o zanimljivim sagovornicima koje je imao priliku da upozna kao novinar: od Miroslava Ilića do Joko Ono, od Morisija i muzičara iz mnogih legendarnih bendova, do Ju Nesbea, Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea. Oliver Dragojević je poslednji intervju dao upravo Branku Rosiću. Ipak, i pored impresivne novinarske karijere mnogi su se začudili otkud baš Rosić da piše knjige, kao da novinarski rad može naškoditi književnom.

– Kada stomatolog ili vulkanizer napiše roman, niko neće postaviti pitanje što je on to uradio, a kada novinar piše to je onda nešto nenormalno – našalio se Panović.

Iako se može pohvaliti intervjuima koje je radio sa svetskim zvezdama, kao što su Žan Pol Gotje i Stiven van Zandt, autor kaže da je imao veliku tremu pred užičkom publikom.