Pocetna Društvo NATO agresija nije završena i šta je sa izgradnjom srušene Pošte?

NATO agresija nije završena i šta je sa izgradnjom srušene Pošte?

566
0
Podelite

Užički odbori stranaka “Zavetnici”, Novog DSS-a. Dveri i POKS-a obeležili su godišnjicu početka NATO bombardovanja kod zgrade srušene Pošte u Užicu želeći i na ovaj način da postave republičkoj i lokalnoj vlasti pitanje šta je sa ranije obećanom izgradnjom objekta, s obzirom da je nedavno oglašena prodaja placa koji je procenjen na 170 miliona dinara.

Obraćanje je simbolično počelo u 12 časova i 44 minuta kao aluzija na broj Rezolucije 1244 UN o Kosovu i Metohiji, a građanima su deljeni leci sa članovima uz komentare na Nemačko-francuski sporazumom i upućen poziv da procene da li je u pitanju izdaja.

Predsednik Gradskog odbora Novog DSS-a Branko Đurić rekao je da sporazum u Ohridu nije potpisan, ali da je pravno obavezujući.

-Apelujemo na Vučića da kaže “da” Ustavu i zakonima Srbije a ne Francuko-nemačkom sporazumu i izdaji Kosova i Metohije. On je rekao da po kuloarima kruži priča da je plac srušene Pošte prodat, i podsetio da je nedavno objavljen tender za 1667 kvadrata sa cenom od 170 miliona dinara i postavio pitanje zašto Grad Užice, ovaj plac ne otkupi kako bi zemljište iskoristila za svoje potrebe.

Milojko Milićević iz Dveri poručio je da “NATO agresija nije završena donošenjem Rezolucije 1244, jer se nastavlja u drugom obliku”.

– U drugom obliku, jer agresori primenjuju druge metode i preko prestavnika vlasti i medija nastavlja se otuđenje delova teritorije Republike Srbije od kojih je prvi deo Kosovo i Metohija”. On je dodao da je nekadašnja Pošta bila deo ambijentalne celine Trga partizana i da se mora obnoviti baš onakva kakva je bila, a obećanja su stara 24 godine.

-Saznali smo da se plac prodaje, ali ne znamo da li bi trebalo nešto tako da se dozvoli – rekao je Milićević iz Dveri i ponovio da a objekat mora da se podigne na istom mestu baš onakav kakav je bio, jer je ceo Trg pod zaštitom države odnosno Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Parcela srušene Pošte nalazi se u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu i vlasništvu naslednika u procesu restitucije koji su upisani kao vlasnici. Užička Pošta srušena je tokom dva granatiranja u aprilu 1999. godine što je za građane značilo prekid telefonske komunikacije i problem sa kojim su se suočavali mesecima kasnije.

Aleksandar Milić, predsednik Gradskog odbora “Zavetnika” kritikovao je državu i grad za izostanak bilo kakvog obeležja u blizini parcele na kojoj je bila srušena Pošte koji bi ukazao da je to NATO zločin.

-I to pokazuje kakav je naš odnos prema istoriji kako države tako i Grada, naša bruka i sramota, ali nadamo da će se to promeniti – naveo je Milić.

On je rekao da u samom tekstu Nemačko-francuskog sporazuma piše da su Srbija i Kosovo dve ravnopravne strane koje imaju svoja obeležja, himnu i druge odlike državnosti.

– Građani su bombardovani lažnim informacijama u pogledu sporazuma kako predsednik radi nešto dobro za republiku Srbiju i želim da kažem da Vučić obmanjuje javnost, jer po tekstu Kosovo i Srbija stoje rame uz rame kao ravnopravne države – naveo je Milić koji je govorio i o kontrolama i političkim pritiscima tokom odlaska na miting u Beograd 17. marta.