Pocetna Društvo Ilić: Okrenimo se sebi

Ilić: Okrenimo se sebi

594
0
Podelite

– Zdrava Srbija je jedina stranka koja će učestvovati na lokalnim izborima u Užicu, a da nije registrovana u Beogradu. Ništa što budemo obećali neće biti imaginarno, jer imamo model u opštini Čajetina koji funkcioniše i radi dobro – navodi za “Vesti” Avram Ilić, odbornik u Gradskoj skupštini i član rukovodstva Zdrave Srbije u Užicu. On smatra da u gradu neće biti napretka ni u funkcionisanju javnih preduzeća niti boljitka dok se vlast u Užicu ne promeni i ukoliko se prvenstveno ne okrene građanima i prestane da služi partijskim interesima

Užički odbor Zdrave Srbije podržao je radnike „Bioktoša“u njihovim zahtevima, koliko je štrajk odraz krize rukovođenja u preduzeću i od strane Osnivača?

SNS i koalicija koju predvodi na vlasti su u Užicu jedanaest godina. Naslušali smo se priča kako je sve bilo u rasulu dok oni nisu došli na vlast i obećanja kako će sve učiniti da grad funkcioniše. Ali, evo posle 11 godina dogodio se štrajk radnika komunalnog preduzeća koji su nezadovoljni materijalnim položajem i zaradama. Ukoliko su na minimalcu, kao što je predočeno to je zaista bruka! Ne može se dati topli obrok od 200 dinara ljudima koji obavljaju teške fizičke poslove, jer je to nedovoljno i za užinu detetu. Pričamo o ljudima koji kopaju rake, iznose kante sa smećem, čiste ulice i to su teški fizički poslovi koji iziskuju energiju koja se nadomašta hranom. Svakako da je protest rezultat krize upravljanja.

Koliko po vama kontinuitet vlasti u Užicu prati kontinuitet rukovođenja javnim preduzećima?

Naglašavam da je SNS 11 godina na vlasti i da se posle toliko vremena dešava protest. Kada pričamo o vođenju javnog preduzeća u navedenom periodu značajni rezultati i napredak trebalo bi da su vidljivi. Kada napravimo paralelu i uporedimo KJP „Zlatibor“ čiji je direktor Srđan Pantović devet godina. Vidimo da je za vreme mandata ovog direktora preduzeće je nabavilo preko sto vozila, kamiona, priključnih vozila, bagera, skipera i drugih mašina, a preduzeće izgradilo novu upravnu zgradu i dostiglo budžet koji je nekada imala opština Čajetina pre dolaska Milana Stamatovića na vlast. Dok je situacija u Užicu takva da je jedna stranka na vlasti u kontinuitetu više od decenije, a u „Bioktošu“se dogodila smena nekoliko direktora za četiri godine.Ukoliko ste na vlasti 11 godina i ne možete da nađete adekvatne ljude da vode javna preduzeća onda tu nešto debelo nije u redu!? A činjenica je da od osam javnih preduzeća u Užicu pet posluje u minusu. Za razliku od Užica u opštini Čajetina imate sinhronizovan sistem gde je napredak vidljiv. Nažalost ne vidimo ni u bliskoj budućnosti da promena može da se desi u Užicu zbog načina na koji se upravlja gradom. Ne možete čestim smenama direktora napraviti klimu u javnom preduzeću da radi kako treba, već samo suprotno – osuditi ga na propast.

Ko je najviše oštećen ukoliko se tako radi?

Mislim da su ovakvi potezi od strane rukvodstva grada neodgovorni u pogledu ne samo „Bioktoša“, jer direktno trpe građani zbog neadekvatno pružene usluge. Kasni se sa iznošenjem smeća, zimi se ne čisti sneg na vreme, leti ne peru ulice na vreme, ne oslikavaju pešački prelazi na vreme.. Sve to mora i može da se obavlja brže i ekspeditivnije. Setimo se i malog bazena na Plaži! Dok se utvrdi ko je kriv, ko snosi odgovornost i ko će snositi troškove štete pitanje je da li će biti dece kupača u njemu u leto 2023. godine. A i konkurs za direktora JP „Užice razvoj“ je u toku…

Odgovorno tvrdite da se pojedini poslovi oduzimaju javnim preduzećima kroz javno-privatno partnerstvo...

„Bioktošu“ i drugim javnim preduzećima se poslovi koje bi mogli da obavljaju, ostvaruju profit i investiraju – oduzimaju. Oduzimaju tako što se donose odluke da se recimo i održavanje javne rasvete poverava kroz javno-privatno partnerstvo privatnim licima. Parkinzi se poveravaju privatnim licima što je izuzetno profitabilno. Plac na Međaju kod drvenog mosta sada se skupštinskom odlukom daje privatniku koji ća na ovom mestu napraviti javnu garažu i naplaćivati parking dok će „Bioktoš“ izgubiti prihod. Kada smo predlagali da „Bioktoš“ gradi garažu i ubira prihode odgovor vlasti je bio da je to skupo, a Zdrava Srbija je smatrala da je to isplativo. Na ovaj način se javom preduzeću uskraćuju prihodi i dolazi do toga da se radnicima ne mogu izmiriti ugovorena davanja.

Odbornici Zdrave Srbije bili su protiv i javno-privatnog partnerstva za održavanje javne rasvete. Koji su bili vaši argumenti?

Smatramo da to javna preduzeća mogu da rade. Najviše pritužbi građana koje pristižu na „Sistem 48“, oko 35-40 odsto odnosi se na rad javne rasvete i izostanak osvetljenja ulica. Pa čemu onda ovakvo partnerstvo godinama unazad za veliki novac iz budžeta? Na sednici je rečeno da grad Užice nema kapaciteta da javna preduzeća rade održavanje javne rasvete, a ja odgovorno tvrdim da imaju. Kao opozicioni odbornik na sednici Skupštine sam morao da branim ugled javnih preduzeća, dok se vlast složila sa obrazloženjem da nemaju kapacitet. Ako to neko smatra treba odmah da podnese ostavku. Isti je slučaj sa javno-privatnim partnerstvom u gradskom prevozu gde je potpisan ugovor na 25 godina. Ne vidim razloge da ne radimo u interesu naših javnih preduzeća i grada, ali tome svakako ne doprinose česte smene direktora i štetni ugovori zbog čega na kraju najviše trpe građani.

Redovni lokalni izbori u Užicu su iduće godine. Kako ocenjujete poziciju Zdrave Srbije na njima?

Zdrava Srbija je jedina stranka koja će učestvovati na lokalnim izborima u Užicu, a da nije registrovana u Beogradu. Ništa što budemo obećali neće biti imaginarno, jer imamo model koji funkcioniše i radi dobro. To se vidi se u svakom segmentu rada predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, predsednika Skupštine Arsena Đurića, direktora javnih preduzeća, Turističke organizacije. Očigledan je i po najvećoj investiciji opštine „Gold gondoli“. Ono u šta su verovali direktorka Bojana Božanić i predsednik Milan Stamatović pokazalo se odličnom investicijom i stvoreno je jedno od najprofitabilnijih, ako ne i najprofitabilnije javno preduzeće u Srbiji.

Koja je vaša poruka i kako stići do boljeg funkcionisanja grada?

Prvenstveno moramo da se okrenemo sami sebi. Iskustvo nam kaže da smo ranijih izbornih godina od centrala stranaka na vlasti dobijali obećanja za projekte od kojih u većini nije bilo ništa. Uprava grada zahteva bolje kadrove, budžet treba ojačati i javna preduzeća postaviti na zdrave osnove. Tako postavljen sistem lokalne samouprave može da reši mnogo problema i sam investira ne čekajući Republiku. Užice je platilo visoku cenu beogradskih partija u proteklih 20 godina, odluka i kadrovskih rešenja iz centrala stranaka. Izgubili smo dosta vremena, novca i energije zbog stranačkih uticaja koji su nebrojeno puta dolazili iz prestonice. Grad Užice prvenstveno treba da se okrene sam sebi. Potrebni su dobri kontakti sa Vladom, ali prvenstveno treba gledati u svoje dvorište. Na Zdravoj Srbiji u Užicu je da pokaže kako se napreduje sa osloncem na sopstvene snage i resurse.

Koji je po vama gradski problem čije rešavanje smatrate urgentnim?

Tražili smo da se hitno proglasi kapitalnom investicijom zamena magistralnog cevovoda u Užicu zbog čijeg pucanja i po 15.000 ljudi visinske zone leti ostaje bez vode. Naša odbornica Bojana Gudurić je stručnjak za hidrogeologiju i predlaže da se više baziramo na izvorišta, a ne na prerađenu vodu koja je skupa i biće sve skuplja zbog utroška struje i hemikalija. A zbog čestih pucanja cevi u Beogradskoj ulici dešava se da gubimo enormne količine skupe vode za piće.

Kako iz ove perspektive vidite odluku da se ne priključite bojkotu prošlih izbora?

Zdrava Srbija je znala da bojkot ne donosi dobro građanima. Odluka da na prošlim izborima učestvujemo pokazala se ispravnom, jer smo znali da ukoliko želimo da se borimo moramo ući u Skupštinu, kritikovati, predupređivati loše odluke i predlagati bolje. Osvojili smo tada 22 odsto glasova u gradu Užicu i Sevojnu 23 odsto glasova.

Kakva su očekivanja Zdrave Srbije na narednim gradskim izborima?

Radom u Skupštini pokazali smo da imamo rešenja za mnoge probleme i da nam odgovornosti za vođenje grada ne nedostaje, Nadam se da će Zdrava Srbija posle sledećih lokalnih izbora u Užicu ostvariti još bolji rezultat i imati svog gradonačelnika.