Pocetna GKC Užički strip susreti

Užički strip susreti

294
0
Podelite

Drugi užički „Strip susreti“ koji će biti održani od 24. do 28. aprila u Gradskom kulturnom centru Užice, biće više okrenuti deci i mladima sa interaktivnim sadržajima što će ih malo razlikovati u odnosu na prošlu godinu, rekao je između ostalog Filip Baralić, direktor užičkog Gradskog kulturnog centra, najavljujući ovaj svojevrsni festival stripa.

„Susreti stripa“ biće otvoreni izložbom koju će prirediti jedna od najuticajnijih i najvećih škola stripa u Srbiji „Đorđe Labačev“ pod nazivom „30 godina škole stripa, ilustracije i koncept arta“. Narednog dana, u utorak, 25. aprila, u 11 časova u Gradskom kulturnom centru biće organizovana radionica stripa koju će voditi predstavnik beogradske škole „Đorđe Labačev“ i ona je, prema rečima Filipa Baralića, prvenstveno namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i odraslima koji bi želeli da nauče nešto novo i da se oprobaju u ovoj vrsti umetnosti. Istog dana, u večernjim časovima biće održana panel diskusija na temu „Istorija i alternativna istorija u stripu“ u kojoj će učestvovati Zoran Stefanović, scenarista i istoričar kulture i strip autor Sabahudim Muranović Muran.

Sreda, 26. april, rezervisana je za centralni događaj festivala, izložbu Igora Kordeja „Moderna vremena“ kojom će autor predstaviti svoj rad u proteklih pet godina. Igor Kordej je, prema rečima Baralića, svetska zvezda u ovoj umetnosti, živa legenda strip scene bivše Jugoslavije, koji svoje stripove, pre svega u Francuskoj, plasira u nekiliko hiljada primeraka. Nosilac je i francuskog odlikovanja Ordena umetnosti i književnosti u rangu viteza za ukupan doprinos u širenju kulture u Francuskoj i u svetu.

– U sredu ćemo objaviti i pobednike konkursa za najbolji strip kaiš na koji se zainteresovani mogu prijaviti do ponedeljka, 24. aprila. Autori prva tri nagrađena rada dobiće prigodne nagrade, a najbolji radovi biće objavljeni i uštampanom izdanju, u užičkom nedeljniku „Vesti“ – istakao je Filip Baralić.

U četvrtak, 27. aprila radionicu stripa u 11 časova vodiće veoma aktivna strip autorka mlađe generacije Jana Adamović, a biće postavljen i štand domaćih izdavača na kojima će biti moguće kupiti strip do kraja festivala. Uveče, Jana Adamović i Danica Jevđović održaće panel diskusiju na temu „Žene u stripu“.

Festival stripa biće zatvoren u petak, 28. aprila.