Pocetna Društvo Kad narandžasti prsluci marširaju

Kad narandžasti prsluci marširaju

236
0
Podelite

Sindikati “Sloga”, Samostalni i Nezavisni Javno-komunalnog preduzeća «Bioktoš» pokazali su na delu šta znači jedinstvo sindikata u borbi za radničkih prava. Za Međunarodni praznik rada zabeležili smo poruke njihovih predstavnika.

Nezadovoljstvo radnika i pregovori sa Osnivačem, mobilizacija sindikata, jasno isticanje zahteva za većim zaradama, najpre obustava rada, a zatim štrajk i na kraju dogovor o većim zaradama. Javnosti je u prvoj polovini aprila skrenuta pažnja na probleme ovog javnog preduzeća i na njegov značaj za život grada. Vlado Ristanović, predsednik  sindikata “Sloga”, samostalni je referent za javnu i ZOO higijenu u JKP «Bioktoš» u kome je zaposlen 33 godine.

– Put do cilja uključujući i štrajk bio je dug i naporan, ali je postignut rezultat i obe strane su koliko-toliko zadovoljne. Krenuli smo zajedno, sva tri sindikata do cilja. Zadovoljni smo jer smo podigli plate NK radnicima i srednjoj stručnoj spremi, a mislim da osnivaču, Gradu Užicu to neće biti preveliki teret i drago mi je da smo našli zajednički jezik – navodi za «Vesti» predsednik sindikata «Sloga». Podseća da su radnici od sindikata zahtevali najavu štrajka, jer nisu uspeli da se dogovore sa predstavnicima Osnivača tokom razgovora po radnim grupama i da je inicijativa potekla iz baze. Na pitanje šta je radnike najviše iritiralo Ristanović kaže povećanje  svih cena, posebno hrane i da su prošle godine uspeli da “iščupaju” radnike iz doplate, jer su svi bili ispod minimalca, a srednja sprema na granici minimalne zarade.

– Javnost nam je pružila podršku i razbijene su predrasude da radnici “Bioktoša” primaju velike plate. Kada su saznali da su ispod zagarantovane zarade kada nam se odbiju topli obrok, regres i minuli rad mnogi od sugrađana zaznali su prvi put za ovu činjenicu – dodaje on. Navodi da je «Bioktoš» nekada imao 260 radnika, a sada oko 190 dok se sve više proširuje područje sa koga se skuplja smeće, posebno sela.

Budite bolje plaćeni

 – Za Praznik rada poželeo bih svim užičkim radnicima, da budu bolje plaćeni za posao koji obavljaju. Da se bore i pokažu jedinstvo. Na primeru “Bioktoša” pokazali smo  kako sindikati sarađuju kako bi na kraju uspeli. Bitno je pomeriti stvari na bolje, ili bar sa mrtve tačke i češće razgovorati sa zaposlenima o problemima koji ih muče – poruka je Vlada Ristanovića iz sindikata “Sloga”.

Dragan Ćitić je od 2002. godine u “Bioktošu”. Predsednik je Samostalnog sindikata i radi kao poslovođa javne higijene. Tvrdi da je dobro da radnik prođe više proizvodnih radnih mesta i vidi kako to sve funkcioniše u preduzeću.

– Svi smo bili nezadovoljni našim platama od NK radnika do poslovođe. Nas trojica sindikalaca smo seli, razgovarali i sagledali materijalnu situaciju.  Vodili smo računa o interesima preduzeća i tražili balans između opštine,  našeg priliva novca, radnika i potreba kako ne bi došli u situaciju da bankrotiramo, primimo veće plate dva-tri meseca, a onda ništa… Mislim da smo postigli kompromis, jer ne može se biti isključiv već realan – priča o nedavnim pregovorima sindikalac Ćito kako ga kolege najčešće oslovljavaju. Dodaje da su od juna prošle godine upozoravali  Osnivača da će doći u ovu situaciju sa platama. Odgovoreno nam je da ne gledamo široko. Dolazi decembar kada šaljemo dopis Gradu, jer vidimo da propadamo. Sa većnikom za javna preduzeća smo imali odličnu komunikaciju, ali ne i realizaciju, jer je uvek rečeno nema srdstava za veće plate  – svedoči o mesecima pre štrajka predsednik Samostalnog sindikata i dodaje da su sindikati sa odborima imali 20 ljudi ili 10 odsto firme uključenih u pregovore što je bila njihova snaga.

Vrednujmo rad

 – Moja poruka za Prvi maj jeste da se svaki rad mora vrednovati, jer samo zadovoljan radnik znači uspešni firmu. Pre ili kasnije nezadovoljstvo radnika se mora ispoljiti. Potrebno je što manje politike u javnim preduzećima i dati prednost stručnosti – poručuje Dragan Ćitić iz Samostalnog sindikata

Vozač u «Zelenilu» Stamenko Cane Novaković, tri i po decenije brani boje «Bioktoša» i predsednik je Nezavisnog sindikata. Kaže da je štrajku prethodilo četiri-pet sastanaka sa Osnivačem bez dogovora.

– Sva tri sindikata «Bioktoša» bila su na istom zadatku, a to je da poboljšamo materijalni položaj radnika koji nije bio na zavidnom nivou s obzirom na težinu poslova koji obavljaju. Kao sindikati ne slažemo se oko svega, ali dobro znamo da kao radnici isti hleb jedemo. Pratili smo šta je moglo da se kupi od prehrambenih artikala pre deset godina za hiljadu dinara, a sada isti koštaju 2.400 dinara. Funkcioneri iz opštine su pričali kako je nama povećana plata 50 odsto u odnosu na pre deset godina. Ali su zaboravili da kažu koliko su skočile cene. Ja sam 2008. godine primao prosečnu platu na nivou Srbiju što je bila i prosečna plata u «Bioktošu», U januaru ove godine je prosečna plata u «Bioktošu» bila 68.000 dinara, a u Republici 84.000 dinara – govori Novaković o padu standarda. Kaže da su njegove kolege posle završenih pregovora uglavnom bile zadovoljne, posebno struktura NK radnika  i sa srednjom školom koja je bila najugroženija.

– Tražili smo kompromis u pregovorima i nije nam bilo u interesu da se ne radi – dodaje Cane za koga je «Bioktoš» jedino preduzeće u srcu koje mu je iškolovalo decu. Ujedno najveće i najsloženije komunalno preduzeće u Užicu koje pruža brojne usluge od javne higijene, zelenila, parkirališta, groblja  i sa kojim kaže treba bolje upravljati.

– Promenili smo tri direktora za četiri godine, zaista previše. Prijala nam je podrška Užičana tokom štrajka – kaže Cane Novaković i zaključuje da se radnici u mnogim firmama moraju bolje organizovati pa čak i pribeći krajnjoj soluciji štrajku kako bi problemi izašli na površinu i sve ne bi završili pod tepihom.

Više solidarnosti

Izborili smo se za nešto što niko u Srbiji u poslednje vreme nije učinio od komunalnih preduzeća i pokazali zrelost, jer nije lako organizovati štrajk. Prvi maj je dan kada se na Zapadu izlazi na sindikalne proteste, a kod nas se odlazi na uranak i roštiljanje… Želim više solidarnosti užičkim radnicima i više sloge. Budimo solidarni i vratimo dostojanstvo svakom radniku – navodi Stamenko Novaković iz Nezavisnog sindikata “Bioktoša”.

Šta je dogovoreno?

Zadovoljstvo postignutim dogovorom nedavno su izrazili su kako predstavnici štrajkačkih odbora, tako i predstavnici gradskog rukovodstva. Dogovor je potvrđen zaključkom kojim je definisano:

1.Povećanje koeficijenata zaposlenih i to od najnižeg koeficijenta zaključno sa koeficijentom 3,2 za 0,15 – za obračunski period počev od maja meseca 2023. godine.

2.Isplata regresa u visini od 100 odsto prosečne isplaćene zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, za prethodnu godinu počev od 1. januara 2023. godine.

3.Da se godišnji iznos regresa, napred utvrđen uveća za fiksni iznos od 33.000 dinara bez poreza i doprinosa.

4.Povećanje naknade troškova za ishranu u toku rada u neto iznosu od 330 dinara po danu rada umesto ranijih 280.

5.Isplata solidarne pomoći u aprilu 2023. godine.

6.Redovno pozivanje ovlašćenog predstavnika reprezentativnih sindikata na sednice Nadzornog odbora.