Pocetna GKC Biljana Grbin: „Poezijom kroz slikarstvo“

Biljana Grbin: „Poezijom kroz slikarstvo“

537
0
Podelite

U užičkom GKC-u naredne dve sedmice posetioci mogu pogledati izložbu posvećenu Salvadoru Daliju autorke Biljane Grbin, koja je u Užicu predstavila i svoju drugu zbirku poezije posvećenu umetnosti poznatog, ekscentričnog, španskog slikara.

Iako je iza nje devet zbirki poezije, za Biljanu Grbin ovo je bila prva promocija njenog rada.

„Počela sam da pišem kada se u meni pojavio umetnički bunt, već sa 16 godina. Moja prva pesma nije u knjigama, ali je svojevremeno objavljena u beogradskom časopisu „Frka“ 1998. godine. Tema je bila nepravda.“

rbt

Biljaninu poeziju inspirišu ljubav, filozofija, umetnost, duhovnost. Jedinstvena je, između ostalog, po tome što je čak nekoliko njenih knjiga nastalo zahvaljujući inspiraciji koju je dobila od slikara, među kojima su Van Gogh, Mikelanđelo, Leonardo i Salvador Dali.

Ona veruje da bi buntovni i egoistični Dali bio zadovoljan kada bi znao da se danas o njegovim slikama pišu pesme.

„Dali je potpuno drugačiji, njegove slike obiluju mistikom, a ja sam želela da ih protumačim, za sebe. On je i sam rekao da ne želi da tumači svoje slikarstvo, već da to ostavlja publici.“

Jedinstvena ideja pesnikinje dovela je do prožimanja dve umetnosti, pa voli da kaže da se bavi „poezijom kroz slikarstvo“. Prvu knjigu o Salvadoru Daliju i periodu njegovog nadrealnog stvaranja „Dali i njegova dela“ izdala je prošle godine.

„Čim sam završila prvu knjigu, znala sam da o njemu moram napisati još jednu. Pre svega, zbog slike „Slonovi“. Ona me je podstakla, ali druga zbirka, „Dali u tri dela“, sada obuhvata upravo tri perioda njegovog stvaralaštva – rani impresionizam, kubizam, zatim nadrealno slikarstvo i klasiku, koja se samo tako zove, a zapravo je i ona nadrealna.“

Zbirka sadrži 33 pesme i ilustracije u boji, a pesnikinja kaže da bi volela da je imala priliku da „popije kafu“ sa umetnikom čija dela su inspirisala njenu poeziju.

„Ne znam baš da li bi posle toga bilo druge ili treće kafe, poznato je da je bio zahtevan i težak. Ipak, on ima jedinstvenu mističnost i genijalnost, što me je nateralo da pokušam da uđem u njegove slike“, kaže Biljana Grbin.

Kraj književne večeri bio je i početak nastupa užičkog muzičkog dvojca Mita i Ljupče, a izložba slika Salvadora Dalija i pesama inspirisanih njegovim stvaralaštvom za posetioce će biti otvorena dve sedmice u holu Gradskog kulturnog centra.