Pocetna Politika Nekoliko stotina građana na protestu „Užice protiv nasilja“

Nekoliko stotina građana na protestu „Užice protiv nasilja“

637
0
Podelite

U Užicu je održan treći protestni skup „Užice protiv nasilja“ uz učešće nekoliko stotina građana. U znak protesta zbog eskalacije nasilja u društvu i odbijanja vlasti da izađe u susret zahtevima građana među kojima je i smena članova REM-a Užičani su posle okupljanja ispred Gradske kuće prošetali u koloni glavnom ulicom i najavili nove proteste do ispunjenja svih zahteva. Skup je protekao mirno bez incidenata uz poneki zvižduk iz kolone tokom prolaska pored lokalnog odbora SNS-a. Na skupu nije bilo govornika već se odmah krenulo u šetnju.

U ime Zeleno-leve koalicije portparil Jovanka Lučić rekla je da će se građani okupljati na protestima do ispunjenja opravdanih zahteva i da ljude koji su došli na plato ispred Gradske skupštine na to niko nije naterao. Kratko je poručila da su se „građani okupili večeras, jer sutra moraju da rade“.

Predsednik sindikata Sloga Glišo Vidović kaže da je učešćem na protestu želeo da iskaže svoje nezadovoljstvo „urušenim sistemom“.

– Mnogi rukovodioci u užičkim firmama vrše žestok pritisak na zaposlene za odlazak na miting u Beograd i u javno-komunalnim preduzećima i ustanovama i uslovljavaju ih. Imamo anonimne i zvanične prijave ljudi i radimo na prikupljanju dokaza. Pravna pomoć sindikata je obezbeđena i nekoliko užičkih advokatskih kancelarija je dodatno ponudilo pomoć – rekao je Vidović uz napomenu da se „sve beleži i pamti i da će pravda stići“.

Aleksandar Veselinović, Stranka slobode i pravde navodi da su Užičani iskazali solidarnost sa svim građanima u Srbiji koji protestuju protiv zla. – Vlast je posle masakra rekla da sistem nije zakazao , a mi kažemo da sistem ovde ne postoji dugi niz godina. Kada sistem ne postoji sistem su uspravni građani u protestu koji iskazuju bunt i ne odustaju – poručio je Veselinović.

Dušan Matić, koji je odbornik DS-a u sevojničkoj Skupštini navodi da je na skupu pre svega kao roditelj i otac dvoje dece i da ovi protesti nemaju veze sa bilo kakvom politikom već da „stvorimo društvo bez nasilja za buduće generacije“. Na skupu su viđeni i predstavnici drugih opozicionih stranaka među kojima Zdrave Srbije i Zavetnika.