Pocetna Kultura Otvoren konkurs za festival “Videopark”

Otvoren konkurs za festival “Videopark”

251
0
Podelite

Udruženje vizuelnih umetnika Užica raspisuje konkurs za peti festival savremene umetnosti – Videopark. Festival će se održati u Užicu, od 27. do 29. jula 2023. Tema ovogodišnjeg javnog poziva i programa festivala je Paradoks identiteta.

Paradoks identiteta je filozofski koncept koji se bavi pitanjem kako pomiriti naizgled suprotstavljene ideje ličnog identiteta tokom vremena. Osnovni problem je što se, kako se menjamo i razvijamo tokom života, čini teško reći da smo ista osoba kakva smo bili u prošlosti.

Značaj će biti dat onim umetničkim delima koji dovode u pitanje jedinstvenost identiteta, koncept tela i pokreta, kao i kritiku savremenih pogleda na identitete putem digitalnih i masovnih medija.

Cilj festivala Videopark je da širu javnost upozna sa savremenim umetničkim praksama u oblasti videa, filma i pokretnih slika, kao i da ukaže na nedovoljnu afirmaciju ove vrste umetničkog izraza.

Radeći sa lokalnom zajednicom, podržavajući decentralizaciju u umetnosti i stvarajući platformu za sve mlade umetnike, Udruženje vizuelnih umetnika Užica ima za cilj da preseli centar iz većih kulturnih centara, festivala i sajmova umetnosti u manja mesta, kao i da stvori mesto za sve vizuelne umetnike kroz zajedničke i međusobnu podršku. uglavnom koriste video kao osnovni jezik umetničkog izražavanja.

Pored projekcija filmova, Videopark će i ove godine ugostiti brojne umetnike na svom rezidencijalnom programu, koji će trajati od 21. do 30. jula.

Uslovi prijave:
– Video ne bi trebalo da bude duži od 30 minuta
– prihvataju se samo radovi nastali u protekle tri godine
– žiri je međunarodni, pa bi bilo poželjno da se formular popuni na engleskom jeziku.

Rok za prijavu je 25. jun.

Rezultati otvorenog poziva biće objavljeni nekoliko dana po zatvaranju konkursa, a žiri će izabrati 25 do 33 filma koji će biti na festivalu savremene umetnosti – Videopark u julu.

Kako da aplicirate i pošaljete svoj rad, možete naći na linku https://filmfreeway.com/videopark.