Pocetna Društvo Proba uređaja za procedne deponijske vode

Proba uređaja za procedne deponijske vode

402
0
Podelite

U Regionalnom centru za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice održana je prezentacija i proba opreme za prečišćavanje deponijskih procednih voda. Nijedna deponija u Srbiji nema rešenje za procedne vode, ali je u cilju zaštite životne sredine potrebno rešavanje i tog problema. JKP “Duboko” ima urađene projekte i u fazi je pronalaženja najbolje tehnologije za procedne vode.

Mr Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” rekao je da će uraditi analizu vode koja prođe kroz postrojenje u Zavodu za javno zdravlje Užice i u Beogradu, posle čega će imati precizne podatke.

– Trebalo bi da voda bude takvog kvaliteta da se nakon prečišćavanja vrati u recipijent ili koristi kao tehnička. Mi imamo urađene projekte ali i obezbeđena sredstva kroz kredit Svetske banke u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine za postrojenje za prečišćavanje deponijskih voda i postrojenje za mehaničko-biološki tretman otpada i sve to planiramo da ovde instaliramo u narednom periodu. Zato nam je sada važno da kroz probni rad takvih postrojenja ispitamo da li zadovoljavaju naše potrebe i ne samo u smislu same opreme, već i kasnijeg održavanja i koštanja- istakao je Milovanović.

Ukupna vrednost projekta nabavke postrojenja za preradu procednih voda i izgradnju postrojenja za mehaničko-biloški tretman otpada procenjena je na oko 600 hiljada evra i prema očekivanjima ova investicija u JKP “Duboko” može biti realizovana do kraja godine.

Kosta Gavrilović, iz kompanije Petro-Process iz Beograda naveo je da uređaj služi da se procedna voda prečisti i može se pustiti u recipijent ili koristiti u druge svrhe.

– Ovaj uređaj je rešenje da se od procednih dobije tehnička voda. Svako postrojenje se pravi po poružbini, a konkretno na deponiji „Duboko“ imamo 35 metara kubnih procednih voda dnevno.

U Edukativnom centru prezentaciji predstavnika švajcarske kompanije Hofsteter prisustvovali su iz regionalnih centara, komunalnih preduzeća i saradnika koji se bave zaštitom životne sredine.