Pocetna Društvo Pruži ruku, daj krv za matične ćelije

Pruži ruku, daj krv za matične ćelije

295
0
Podelite

– Transplantacija matičnim ćelijama je neophodna, davaoci u nacionalnom Registru su preko potrebni, procedura pristupanju Registru traje pet minuta, date mali uzorak krvi kao za krvnu sliku, popunite upitnik i to je sve-objasnila je dr Glorija Blagojević, rukovodilac Registra davalaca matičnih ćelija Srbije na tribini u Užicu.

Tribina pod nazivom „Matične ćelije-lek u nama“ održana je povodom akcije da se pomogne užičkom dečaku Luki Bosiljčiću kome je potreban donor za matične ćelije. On nema podudarnog donora iz svoje porodice, pa su se oni obratili Udruženju „Leuka“ da pomognu Luki, ali i drugoj deci koja su na bolničkom lečenju u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Jelena Ivanović, operativni direktor Udruženja „Leuka“ rekla je da ova tribina nije predavanje već razgovor kako bi se razrešile sve nedoumice šta znači biti davalac matičnih ćelija.

Registar davalaca matičnih ćelija osnovan je 2005.godine u Srbiji, a od 2012.godine ušao je u svetski registar. Pre akcije za Luku bilo je 13.500 upisanih što je malo, u odnosu na broj obolelih i ukupno stanovnika Srbije- rekla je Ivanović.

Prema procenama da bi deca i odrasli koji su oboleli imali donora potrebno je da imamo oko 100.000 upisanih u Registar davalaca matičnih ćelija. A oni koji se leče od akutnih leukemija su životno ugroženi.

Dr Glorija Blagojević, rukovodilac Registra davalaca matičnih ćelija Srbije istakla je da transplantacija matičnim ćelijama rezervisana je za najteže bolesnike koji najčešće boluju od akutnih leukemija i nemaju drugi lek. Jedini vid izlečenja je da prime zdrave matične ćelije od davalaca.

– Cilj je da angažujemo i prikupimo što veći broj davalaca. Antigeni kojima se određuje podudarnost između davaoca i bolesnika su raznoliki. Sve više je bolesnika koji zahtevaju transplantaciju, zato smo prošle godine pokrenuli veliku nacionalnu kampanju- rekla je dr Blagojević.

Ona je naglasila da je Užice pokazalo koliko je veliko i koliko ovde ima humanih ljudi, ne samo zbog Luke već i zbog sve ostale obolele dece.

– Ukoliko dođe do davanja matičnih ćelija ova procedura je potpuno bezbedna i bezbolna, a onome ko primi matične ćelije daje doslovno -život. Kad su u pitanju krvne grupe imamo četiri osnovne, a kada su u pitanju matične ćelije da bi se pronašao odgovarajući davalac za bolesnika treba da se odrede antigeni koji se nalaze na belim krvnim zrncima i čija je osnovna osobina izuzetna raznolikost. Tu su u pitanju milioni kombinacija, zato treba da nas je što više da bismo mogli da nađemo odgovarajućeg davaoca-istakla je dr Blagojević.

Užičanki Danki Topalović je pre pet godina ustanovljena leukemija, a 2019. godine je transplantirana matičnim ćelijama i izlečena. Ona je na tribini prenela poruku i njeno iskustvo.

– Poruka je da svi koji su u mogućnosti, od 18-45 godina uđu u Registar kao mogući donori za matične ćelije. Sve ono što u životu možete da postignete na porodičnom ili poslovnom planu, ne može da se meri sa mogućnošću da nekome darujete život. Zahvaljujući nekom donoru i ja sam na ovoj tribini-naglasila je Topalović.

Ona je apelovala na sve da pronađemo donora Luki, ali i da ne stanemo ni kao grad i da se ovakav odziv proširi na celu zemlju. Donorstvo ništa ne košta, ne boli i za nekoliko minuta može nekome da obezbedi da bude majka, otac, sestra…

Na tribini su bili i Lukini drugovi iz sedmog razreda Osnovne škole „Dušan Jerković“ koji mu pružaju podršku.

Vreme pretrage uzoraka krvi je 4-6 nedelja i ukoliko se ovde ne pronađe donor, onda se traži u svetskom registru. Najvažnije je ako primalac i donor potiču sa istog geografskog područja i iste su etničke pripadnosti, a šanse za uspešnost transplantacije se podižu za 30 odsto. Mnogo je veća mogućnost da je sličniji neko iz Užica ili Beograda nego iz Berlina, Londona…