Pocetna Društvo Važno je da čuvamo životnu sredinu

Važno je da čuvamo životnu sredinu

240
0
Podelite

– Veoma je važno da čuvamo našu životnu sredinu, da brinemo o njoj da bi nama život bio lakši – kaže Magdalena Ćosić, učenica četvrtog razreda Prve osnovna škola kralja Petra II u Užicu

Povodom obeležavanja 5. juna – Svetskog dana zaštite životne sredine na Trgu partizana u Užicu održan je likovno – ekološki performans „ZaČEPimo predrasude“ u organizaciji Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice koje je istoimenu akciju pokrenulo u januaru 2014. godine, u saradnji sa prijateljima Udruženja. U performansu su učestvovali učenici užičkih osnovnih škola koji su kroz zabavu, druženje i likovno- kreativni rad uz podršku svojih učitelja i stručnih lica, crtanjem iskazali svoja zapažanja na temu „Životna sredina i inkluzija“. Takođe, učenici su prikazali i svoje kreativne radove nastale korišćenjem čepova. Aktivnost je podržana od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Magdalena Ćosić, učenica četvrtog razreda Prve osnovna škola kralja Petra II u Užicu, jedna je od učesnika performansa koja je sa svojim drugarima učestvovala u izradi recikliranog medveda oblepljenog čepovima i igračkama.

– Veoma je važno da čuvamo našu životnu sredinu, da brinemo o njoj da bi nama život bio lakši – kaže Magdalena.

Akcija prikupljanja plastičnih čepova (i druge tvrde, reciklabilne plastike) „ZaČEPimo predrasude“ Udruženja invalida cerebralne i dečije paralize Užice sadrži više motiva među kojima je očuvanje životne sredine kroz propagiranje reciklaže plastičnog otpada, upoznavanje što većeg broja sugrađana sa radom i aktivnostima Udruženja i obezbeđivanje određenih finansijskih sredstava namenjenih unapređenju položaja članova Udruženja.

Prema rečima Biljane Subotić, koordinatora Info centra za osobe sa invaliditetom Užice, u proteklih devet godina koliko je od pokretanja akcije prošlo, a u kojoj aktivno učestvuju predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i pojedinci, ustanove, institucije, kompanije, preduzetnici ne samo iz Užica, već i iz regiona, u Udruženju je prikupljeno više od 22 tone plastike. Akcija i dalje traje i zainteresovani prikupljenu plastiku mogu doneti u Udruženje svakog radnog dana od 9 do 16 časova, ali je i vikendom mogu ostaviti u kante koje su pored prostorija Udruženja. Ukoliko je u pitanju veća količina plastike, potrebno je da pozovu Udruženje telefonom.

Nada Jovičić, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, podsetila je da se Svetski dan zaštite životne sredine obeležava od 1971. godine širom planete. Ovogodišnja tema obeležavanja je zaštita životne sredine od plastike koja se sve više proizvodi, a samim tim i baca, naročito van predviđenih kanti za otpad, pa se gomila prirodi.

– Grad Užice radi na izradi lokalnog plana upravljanje otpadom u kojem će biti posebna pažnja posvećena upravo ovoj vrsti otpada, a radimo i na uvođenju u potpunosti primarne selekcije gde će se osim stakla u okviru kontejnera za prikupljanje suvog otpada voditi računa i o plastičnom otpadu – izjavila je Nada Jovičić.