Pocetna Društvo Jubilej 100 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice

Jubilej 100 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice

565
0
Podelite

Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice osnovano je 1923. godine i povodom 100 godina postojanja i rada svečano obeležavamo ovaj veliki jubilej. Za sve nas je važno da to proslavljamo sa lepim događajima. Prva aktivnost sa kojom započinjemo proslavu u petak 9. juna je javna pokazna vežba zajedno sa profesionalnim jedinicama Odeljenja za vanredne situacije u Užicu i pripadnicima Crvenog krsta Užice na Trgu partizana-rekla je za „Vesti“ Dragica Jevtović, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice.

Šta je sve predviđeno programom obeležavanja jubileja?

Svakog vatrogasca kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo karakterišuu vežbe koje se realizuju kroz rad i tokom intervencija. Pre pokazne vežbe biće defile svih dobrovoljnih vatrogasnih jedinica sa teritorije Zlatiborskog okruga i dobrovoljne vatrogasne jedinice naših prijatelja iz Slovenije iz Nove Gorice, Ljutomera… Defile polazi od zgrade Grada Užice i dolazi na Trg partizana zajedno sa decom koja se obučavaju za buduće vatrogasce, koji su podmladak našeg Društva. Oni će pokazati šta znaju i šta su naučili u zaštiti od požara, ali da to pokažu i svojim drugarima da znaju kako da se ponašaju u školi i u kući.

Posle javne pokazne vežbe je svečana akadamija u Narodnom pozorištu. Tada ćemo se zahvaliti našim prijateljima i saradnicima za sve što su tokom proteklih godina učinili i što sada čine za Dobrovoljno vatrogasno društvo Užice. Svoju ulogu imaće i najmlađi članovi koji će u narednom periodu biti nosioci svih aktivnosti.

U okviru svečane akademije je i koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“koji će sa svojim nastupom dočarati bit srpske duše, užičkog i zlatiborskog kraja. Pesme koje izvode odnose se i na naše pretke koji su odlazili u bitke u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i sačuvali rad i funkcionisanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Uz ove događaje u holu Narodnog pozorišta biće postavljena i izložba o istorijatu Dobrovoljnog vatrogasnog društva od osnivanja do današnjih dana. Postavku čine fotografije i dokumenta kao sećanje na ljude i događaje koji su obeležili funkcionisanje Društva od osnivanja do danas. Za proslavu jubileja urađena je i monografija „Vek protiv vatre“ koja obuhvata protekli period ovog Društva od istorijata, poslednjih 10 godina i početaka 2023.godine.

Koliko su značajni ovakvi susreti i okupljanja?

Susreti vatrogasnih društava su upravo mesta gde se razmenjuje pozitivna energija, iskustva, gde se veliča humanost što i jeste obeležje svakog društva. Samo ljudi koji u sebi imaju veliku dozu humanosti mogu raditi volonterski. A to su upravo članovi vatrogasnog društva. Na proslavi će biti članovi vatrogasnih društava iz Zlatiborskog okruga, Kraljeva, Kragujevca, predstavnici Humanitarnog centra iz Niša, Vatrogasnog saneza Srbije, vatrogasnih društava iz Slovenije,,, Svi oni sa svojim idejama, instrukcijama i aktivnostima usmeravaju rad svih društava u Srbiji.

Opširniji intervju u „Vestima“ od 9. juna 2023.godine