Pocetna Kultura Viteški dan (FOTO)

Viteški dan (FOTO)

533
0
Podelite

U okvidu manifestacije „Viteški dani- U susret Vidovdanu“ (15 – 17. jun) u petak, 16. juna, odžano je predavanje „Život u srednjovekovnoj Srbiji“, Milomira Maksimovića i „Užički grad“, Sofije Radović, čime je najvljen centralni događaj, viteški dan, u subotu 17. juna u kojem su učestvovali članovi članovi Srpskog viteškog društva „Stari Grad“ Užice i SVEBOR družina „Sveti knez Lazar“. Uprkos kiši, dan je započeo na užičkoj tvrđavi „Stari grad“, a onda su se vitezovi preselili u Gradski kulturni centar gde su održane radionice – kovačka, radionica grnčarije, radionica za izradu oklopa i smotra kostima, radionica viteških štitova, kao i turnir i smotra na temu viteštva.

Brojni posetioci mogli su da bar malo zamisle da su se našli u vreme srednjovekovne Srbije, jer su imali priliku da vide demontraciju izrade oružja koje je korišćeno u to vreme, a onda su mogli da opipaju to oružje, pre svega, mačeve, koje je nastajalo u srednjovekovnim kovačnicama, oklope koji su mogli da budu teški i do 40 kilograma, lukove i strele, buzdovane, ali i da se fotografišu sa vitezovima. Naoružanje i oklopi su iz perioda 13 i 14, ali i 15. veka. Prikazana je i malo stilizovana vlastelinska i kraljevska nošnja iz tog perioda, koju su za ovu priliku izradili učenici užičke Umetničke škole, a članovi užičkog Srpskog viteškog društva „Stari grad“ sami su šili kostime koje su nosili. Sve planirane radionice privlačile su veliku pažnju posetioca, naročito dece, koji su oslikavali male štitove, a onda ih dobijali kao poklon koji će ih podsećati na viteški dan.

– Želja nam je da motivišemo najmlađe, da ih zainteresujemo za taj, zlatni srednjovekovni period nacionalne istorije. Zašto bismo imali samo uzore iz sveta, kad imamao naše divne uzore iz srednjeg veka, od Nemanjića, kasnije Lazarevića od kojih je despot Stefan Lazarević naš najpoznatiji vitez reda zmaja. To su bili vitezovi poznati u Evropi. Mislim da su viteške vrednosti tradicionalne vrednosti srpskog naroda i zato treba najbolje uzore da tražimo u našoj tradiciji, u našoj istoriji, jer je ona prepuna divnih primera – kaže Dragan Krsmanović iz Srpskog viteškog društva „Stari grad“ Užice.

Organizator manifestacije „Viteški dani- U susret Vidovdanu“ je Gradski kulturni centar uz podršku Grada Užica.



Foto: B. Živanović i R. Popović