Pocetna Kultura Potvrda da je na dobrom putu

Potvrda da je na dobrom putu

355
0
Podelite

Vanja Kovačević je „dinamički, ekspresivno izbrusila lik mlade antagonistkinje koja pleni sva čula publike“, pisalo je u obrazloženju stručnog žirija koji je jednoglasno dodelio glumačku nagradu mladoj užičkoj glumici na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Zaječaru za ulogu Veročke u predstavi „Mesec (dana) na selu“ I. S. Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Užice.

Jednoglasnom odlukom stručnog žirija 59. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ koji je prošle sedmice završen u Zaječaru, glumačku nagradu dobila je članica užičkog glumačkog ansambla Vanja Kovačević za ulogu Veročke vaspitačice u predstavi „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića. U obrazloženju nagrade se navodi da je Vanja Kovačević „dinamički, ekspresivno izbrusila lik mlade antagonistkinje koja pleni sva čula publike“.

Mlada glumica, Užičanka, Vanja Kovačević, nagradu koja ju je baš obradovala, nije očekivala.

-Ova nagrada mi mnogo znači kao veliko priznanje i kao potvrda da sam na dobrom putu. Rad na predstavi je bio veoma lep, svi smo uživali. Divno smo sarađivali sa rediteljem Milanom Neškovićem, trudili smo se, tako da se sav taj rad i trud isplatio – kaže Vanja koja je i sama na kraju završenog posla bila zadovoljna kako je izgradila lik vaspitačice Veročke.

-Za glumca građenje lika u pozorišnoj predstavi nikada se ne završava. Lično osećam da svakim igranjem predstave uvek napravim pomak, da napredujem, tako je i ova uloga od premijere do sada prešla novi put. Dok sam gradila lik na probama bilo mi je veoma zabavno. Veročka je 17-godišnja devojčica, vrlo naivna, gleda svet nevinim, dečijim očima, ali doživljava veliko razočarenje i to je veliki prelomni trenutak u predstavi. To je za mene kao glumicu bilo veoma izazovno, ali uz pomoć reditelja i cele glumačke ekipe izbegla sam neki pritisak i napor u celom procesu rada koji uopšte nisam osetila, jer je sve teklo lepo – kaže Vanja. Sve dosadašnje uloge, a nije ih mali broj, Vanja igra iskreno i s ljubavlju. Volela bi da jednog dana zaigra u nekom od komada britansko – irskog pisca Martina Makdone koji je poznat po apsurdnom crnom humoru koji joj je, kako navodi, veoma blizak.

Vanja Kovačević je 2018. godine završila Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesorke Jasne Đuričić. Njena prva predstava u kojoj je zaigrala i pre nego što je upisala Akademiju sa članovima škole glume koju je vodila užička glumica Tanja Jovanović bila je „Smećarnik“, K. Peševskog. Uloge u užičkom pozorištu počele su da se nižu posle završene Akademije, počev od predstave „Poseta“ rađene po motivima drame „Poseta stare dame“ F. Direnmata u režiji Nemanje Rankovića. Vanju smo gledali i u najnovijoj predstavi „R.U.R“, Karela Čapeka u režiji Dragane Varagić čija je premijera bila nedavno. Iako nije u stalnom radnom odnosu, trenutno igra značajne uloge u pet predstava koje su na repertoaru pozorišta u kojem je prvo bila angažovana na zameni glumice koja je bila na porodiljskom odsustvu, zatim je jedno vreme bila honorarni saradnik i sada ima ugovor na šest meseci.

Podsećanja radi, na 26. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu – Bez prevoda, održanom 2021. godine, stručni žiri je dodelio nagradu za najbolju predstavu predstavi „Tri zime“, Tene Štivičić, u režiji Jasne Đuričić , u produkciji Pozorišta „Promena“ Novi Sada u kojoj je igrala i Vanja Kovačević sa svojim kolegama sa klase. Tada je ansambl ove predstave stručni žiri nagradio Ardalionom za najboljeg mladog glumca i nagradom Politike „Avdo Mujčinović“.

Inače, na 59. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Zaječaru, žiri kritičara festivala odlučio je da nagradu okruglog stola kritike za najbolju predstavu u celini od sedam koliko ih je prikazano u takmičarskom programu, dodeli predstavi Narodnog pozorišta Užice „Mesec (dana) na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva, u režiji Milana Neškovića. U obrazloženju odluke navodi se, između ostalog, da je ova predstava „jedina u potpunosti odgovarala na zahtevne kriterijume koji se prvenstveno odnose na društveno relevantnu temu teksta, angažujuću dramaturgiju, autentičan rediteljski postupak i ansambl glumačku igru u kojoj nema slabog mesta“.

Ovom reditelju je stručni žiri festivala dodelio nagradu za najbolju režiju, ali za predstavu „San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)“, Ivana Velisavljevića, a u izvođenju Narodnog pozorišta Niš, koju je proglasio i za najbolju predstavu u celini.