Pocetna Politika Protest: „Žao nam je što nema više mladih“

Protest: „Žao nam je što nema više mladih“

584
0
Podelite

Na platou ispred Gradske kuće održan je sedmi protest „Užice protiv nasilja“ uz učešće nekoliko desetina građana. Izostala je protestna šetnja i obraćanje govornika zbog izostanka struje.

Skupu su prisustvovali mahom stariji Užičani od kojih pojedini na svaki protest dolaze iz prigradskih naselja, jer kako su nam rekli tu su zato što nasilje u društvu, posebno u školi mora da stane.

Jedan od njih predavao je istoriju i geografiju 41 godinu. Užičanin Zoran Selaković u svojoj 86 godini po sedmi put je na protestu zato što podržava sve proteste protiv nasilja u društvu.

– Totalno sam razočaran što je sistem „otišao“ i ne postoji. Nasilje, mito, korupcija, pljačka… Nisi siguran da izađeš na ulicu i vratiš glavu kući – priča Selaković koji pamti bolja vremena kada je radio kao prosvetni radnik.

– U današnjoj školi ne bih mogao raditi pola sata. Ovo je strašno u kakvim vremenima rade moje kolege – dodaje on i kaže da je posebno razočaran što na protestima u Užicu nema više mladih, i da je milina gledati gimnazijalce i studente u protestnoj koloni u Beogradu.

Užički mašinovođa u penziji Vidosav Radojević na početku razgovora kaže da protestuje što vozovi u Srbiji i dalje idu 30 kilometara na sat kao u vreme dok je on radio. Podseća da je od štrajka mašinivođa u Užicu 2005. godine prošlo dosta godina, ali da srpski vozovi i dalje voze istom brzinom.

– Treba na železnicu, naročito u Užicu primiti mlade ljude, a ne da vozove voze mašinovođe sa 64-65 godina – primećuje Vidosav. O osnovnom razlogu učešća na protestima koje ne propušta navodi da želi da živi u „slobodnoj zemlji u kojoj će „normalno izaći na ulicu i igrati sa svojim unukom“.

– Želim normalnu državu sa pravnim sistemom. Kako može ministar policije da izjavi da Nemačka čuva ubicu Olivera Ivanovića, a gde je zahtev? Igramo se ozbiljnim stvarima, to više tako ne može – poručuje Radojević i kaže da će uvek biti opozicija svakoj vlasti, jer nema dobre vlasti i uvek može bolje!

Sedmi protest je protekao bez šetnje mada je transparent sa natpisom „Užice protiv nasilja“ bio spreman dok su na nebu iznad Užica olujni oblaci spremali nepogodu.