Pocetna Društvo Ministarka Miščević obišla područje Lužničke doline

Ministarka Miščević obišla područje Lužničke doline

390
0
Podelite

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević danas je boravila u Užicu, gde se najpre u razgovoru, a zatim i u obilasku terena sa gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević upoznala sa posledicama obilnih padavina koje su Lužničku dolinu zadesile tokom maja i juna meseca. Kako je istakla, cela Vlada i Radna grupa koja je formirana bave se problemima koje imaju meštani ukupno 56 opština i gradova u kojima je proglašena vanredna situacija i sve snage usmerene su na što bržu sanaciju.

Prema rečima gradonačelnice Užica dr Jelene Raković Radivojević pričinjena šteta umnogome prevazlazi mogućnosti gradskog budžeta, pa je podrška države neophodna.

“Trenutno se šteta procenjuje na oko 350 miliona dinara, od čega je šteta na vodotokovima i saobraćajnicama i mostovima procenjena na oko 146 miliona dinara, a oko 200 miliona dinara je šteta na poljoprivredi. Na oko 28 kilometara saobraćajnica u ovom kraju došlo je do oštećenja većeg obima, a pored toga neophodno je čišćenje i manje intervencije na gotovo svim saobraćajnicama. Od ukupno 73 putna pravca sredstvima koje smo izdvojili iz budžeta privremeno su sanirana 22 putna pravca, a na 25 radovi su u toku. Urađena je i privremena sanacija dva mosta kako bi saobraćaj mogao da se odvija.

Kada je reč o poljoprivrednim kulturama, štetu je pretrpelo oko 1000 gazdinstava na površini od oko 4000 hektara. Reč je o zasadima maline, šljive, borovnice, jagode ali i kukuruzu, ječmu, pšenici, plastenicima i povrtarskim kulturama. Takođe je evidentirana šteta na 11 stambenih objekata usled prodora vode”.

Gradonačelnica je podsetila da je grad Vladi Republike Srbije i nadležnim ministarstvima dostavio podatke o evidentiranoj šteti.

“Kako na ovom području živi oko 3500 stanovnika a poljoprivreda im je osnovna delatnost, jasno je da im je neophodna snažna podrška najpre u obnovi infrastrukture, a onda i obnovi poljoprivrednih zasada. Zato se nadamo da će i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa partnerima iz EU  pomoći da se šteta što pre sanira, kako bi deca od 1. septembra neometano išla do škole, ali i do vrtića koji će upravo zahvaljujući donatorima iz Evropske unije biti otvoren ovde u Karanu. Takođe važno je i da njihovi roditelji nastave sa poljoprivrednom proizvodnjom, jer ovo jeste i kraj iz koga dolazi najviše poljoprivrednih proizvoda”.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević ističe da je pred Vladom ozbiljan posao.

“Nismo ovde da obećavamo, ali od kako smo počeli da obilazimo teren neka pitanja već smo rešili. Evo ovaj most iza nas je spreman da bude potpuno obnovljen, pa je potrebno uraditi projekat i mi smo spremni da to uradimo sa agencijama koje nam inače pomažu u izradi projekata za EU. Želimo da bar toliko olakšamo lokalnoj samoupravi. Takođe ovde je jasno da je izgradnja obaloutvrda reke Lužnice jedan od prioriteta i na tome ćemo insistirati. Moramo u  narednom periodu u skladu sa klimatskim promenama razmišljati unapred i sprečavati ovakve situacije”, naglasila je ministarka Miščević, istakavši da će ugroženo područje uskoro posetiti i ministri Goran Vesić i Aleksandar Martinović, kako bi se nastavili razgovori o obnovi infrastrukture.

Ovom prilikom ministarka je obišla i objekat vrtića u Karanu, čija adaptacija je ušla u poslednju fazu.

“Upravo ovaj projekat Evropske unije i Srbije ukazuje na važnost dobrog partnerstva, a mi smo spremni da slične projekte nastavimo. Razgovarali smo o opremanju još jednog vrtića u samom gradu i biće mi zadovoljstvo da se pomognemo i na taj način. Nije nam cilj da obilazimo već da najkonkretnije i najhitnije odgovorimo na ono što su potrebe”, zaključila je ministarka uz obećanje da će u Karanu biti i kada se vrtić finansiran sredstvima EU i grada Užica bude otvarao.