Pocetna Društvo Preporuke stanovništvu za postupanje po vrućinama

Preporuke stanovništvu za postupanje po vrućinama

374
0
Podelite
Foto: freeimages

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavio je danas preporuke stanovništvu za postupanje u toku toplog vremena, napominjući da bi idealno bilo održavati sobnu temperaturu ispod 32 stepeni tokom dana, odnosno ispod 24 stepeni tokom noći.

Foto: freeimages

“Ovo je naročito važno za decu uzrasta do dve godine, osobe starije od 65 godina, kao i za hronične bolesnike”, ističe se u preporukama.

Iz “Batuta” savetuju da se noćni vazduh iskoristi za rashlađivanje doma, da se otvore prozori i podignu roletne tokom noći i ranog jutra.

Foto: freeimages

Građanima se, takođe, savetuje da pređu u najhladniju prostoriju u stanu, pogotovo noću, a ako nemaju mogućnosti da rashlade svoj stan ili kuću, da dva-tri sata dnevno provedu u rashlađenom prostoru van kuće, na primer u klimatizovanim javnim zgradama.

“Izbegavajte boravak napolju u toku najtoplijeg dela dana (od 10 do 17 časova). Koliko možete, izbegavajte naporne fizičke aktivnosti.

Foto: freeimages

Kako se ističe, novorođenčad, odojčad i mala deca posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli, zbog čega roditelji treba da izbegavaju da bebe i decu izvode napolje za vreme toplotnog talasa, a ako ih izvode, da to čine samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

“Starije osobe se ne smeju izlagati sunčevom zračenju u najtoplijem delu dana, posebno ne stariji srčani bolesnici kao i oboleli od šećerne bolesti.

Foto: freeimages

Telo treba rashlađivati i organizam hidrirati, a tuširati se treba mlakom vodom, nekoliko puta na dan. Treba nositi laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, napolju nositi šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce, i koristiti pamučnu posteljinu.

“Redovno unosite tečnost, pre svega vodu. Isključite alkohol, smanjite unos kafe i bezalkoholnih pića sa puno šećera. Uzimajte manje, a češće obroke. Izbegavajte tešku i visoko kaloričnu hranu”, preporučuje “Batut”.

Foto: freeimages

Što se tiče bezbednosti u putničkim automobilima na visokim temperaturama, pre ulaska u vozilo koje je stajalo na suncu obavezno treba otvoriti prozore i vrata, uključujući i prtljažnik, nekoliko minuta radi provetravanja i rashlađivanja automobila.

U toku vožnje po visokim temperaturama, i na dužim relacijama, potrebno je da se prave pauze na svaka dva sata po 15 minuta.

Foto: freeimages

Građani treba da se obrate lekaru ako osete neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.