Pocetna Društvo Za obnovu fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada prijave do 2. avgusta

Za obnovu fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada prijave do 2. avgusta

422
0
Podelite

Do 2. avgusta otvoren je Javni konkurs za sufinansiranje obnove fasada stambenih i stambeno-poslovnih zgrada na teritoriji grada Užica. Iz budžeta je kao i prethodne godine izdvojeno 10 miliona dinara.

Pored opštih uslova koji su za sve zainteresovane definisani konkursom, stambene zajednice u okviru prostorno kulturno-istorijskih celina u obavezi su da pribave i uslove za izvođenje konzervatorsko restauratskih radova na fasadi od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Ove godine prisutne su i određene izmene koje, po rečima načelnice Gradske uprave za infrastrukturu i razvoj Radmile Baćković Šojić, jasno definišu zone i procenat sufinansiranja.

“Od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo definisane su tri prostorno kulturno-istorijske celine na području grada i to: celina Trg partizana i deo ulice Dimitrija Tucovića, celina Mali park- Trg Svetog Save i celina Rakijski pijac- Carina. U konkursnoj dokumetaciji navedene su i katastarske parcele koje pripadaju navedenim celinama i obnovu fasada zgrada u okviru ovih celina grad će sufinansirati sa 80 odsto od ukupne vrednosti projekta.

Prva zona obuvata područje od Aleksića mosta na zapadu do Ulice Nikole Pašića na istoku, od Ulice Kralja Petra I na severu do Ulice Omladinske na jugu, dok su u drugoj zoni ulice Lazara Mutapa, Kurlagina, Strahinjića Bana, Druge proleterske, Marije Mage Magazinović, Vidovdanska, Ulica Petra Ćelovića, Slanuška, Vojvode Demira, Žička, deo Nemanjine, Lipa, Vukole Dabića i ostale ulice u okviru ovog područja, što je jasno definisano brojevima katastarsih parcela. U trećoj zoni je područje koje nije obuhvaćeno zonama jedan i dva. Obnovu fasada u prvoj zoni grad sufinansira sa 40 odsto, 35 odsto je iznos sufinansiranja u drugoj, a 30 odsto u trećoj zoni”.

Takođe, u cilju povećanja energetske efikasnosti, obaveza je da obnova fasada stambenih zajednica podrazumeva i obuhvata postavljanje termičke izolacije fasadnih zidova i da mora biti urađena u skladu sa zakonskim i tehničkim propisima, koji regulišu ovu oblast.

Prema rečima načelnice Gradske uprave za infrastkturu i razvoj, ovo je prilika da stanari u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama povećaju energetsku efikasnost svojih objekata uz sufinansiranje grada i na taj način smanje troškove grejanja i ostvare uštedu električne energije, čime doprinose i zaštiti životne sredine i boljem kvalitetu vazduha.

U toku prethodne godine rekonstruisana je fasada zgrade na Trgu partizana, a koliko će objekata biti urađeno ove godine, zavisi od interesovanja sugrađana i ispunjenosti uslova definisanih konkursom. Rok za prijave je 2. avgust 2023. godine, a sve potrebne informacije mogu se dobiti u Gradskoj upravi za infrastrukturu i razvoj, kancelarija broj 26 ili na telefon 592 412.