Pocetna Ekonomija Malina – najzdravija i najvrednija voćka srpske poljoprivrede

Malina – najzdravija i najvrednija voćka srpske poljoprivrede

361
0
Podelite

Berba maline je u punom jeku, ali se uz nju i dalje bere i briga. Poljoprivrednici kažu da ponuda hladnjačara od 160 do 240 dinara za kilogram ne pokriva troškove proizvodnje. Dok izvoznici tvrde da ni oni ne mogu da je prodaju za mnogo više, kupci na pijacama i u marketima trljaju oči pred astronomskom cifrom od oko 1.200 dinara za kilogram maline. Država kaže: Situaciju će rešiti strožom kontrolom kvaliteta, uvoza i isplate maline.

Prošle godine hladnjače su malinu plaćale 500 dinara. Tržište je reklo da je to previše, zato se u novu sezonu ušlo sa lagerom neprodate robe.

Dodatni problem je cena od 200 dinara za malinu novog roda.

Država ne može da uređuje cenu, ali može tržište. Vlada je opredelila dve milijarde dinara za kredite preko Poštanske štedionice iz kojih će male i srednje hladnjače isplatiti prošlogodišnji dug proizvođačima.

Dnevnice za berače su 4.000 dinara, bez obroka, pa malinari upozoravaju da će zbog toga mnogi ostaviti malinu u polju i ubrati samo onoliko koliko mogu da postignu članovi porodice.

O tome koliko košta proizvodnja maline ne mogu da se saglase ni profesori.

Katedra za agrobiznis poljoprivrednog fakulteta u Zemunu izašla je sa računicom od 130 dinara po kilogramu, dok na Katedri za voćarstvo kažu da ne košta manje od 195 dinara.