Pocetna Muzika Muzička istorija uz asanbl „Renesans“

Muzička istorija uz asanbl „Renesans“

311
0
Podelite

Prvog dana avgusta na Kraljevom trgu na Zlatiboru nastupio je ansambl „Renesans“, u okviru manifestacije „Kulturno leto“. Ansambl je pred zlatiborskom publikom izveo program pod nazivom „Od Stefana Nemanje do Knjaza Miloša“, koji oslikava muzičku istoriju Srbije od XII do XIX veka.

Ansambl „Renesans“ postoji još od 1969. godine i smatra se najstarijim ansamblom za ranu i tradicionalnu muziku na području Evropskog kontinenta. Ovom prilikom deset članova ansambla izvelo je sadržajan muzički program, koji prati autentičnu muzičku baštinu Srbije i prikazuje različite uticaje i promene koje su obeležile srpsku kulturu i umetnost kroz vekove. Tako su se na repertoaru našle pesme i igre nastale u doba Stefana Nemanje, Kosovskog boja, Srbije iz XVI veka, pesme i igre vezane za tradiciju Srema, zatim centralne, južne i istočne Srbije. Mogla se čuti i muzika skomraha, uličnih svirača iz doba vladavine dinastije Nemanjića. U završnici muzičkog programa ansambl je izveo “Oro Knjaza Miloša”, numeru za koju se veruje da je uvek donosila dobro raspoloženje ćudljivom vladaru Srbije iz XIX veka.

Ovaj nesvakidašnji koncert na Kraljev trg doneo je duh prošlosti iz vremena careva i kraljeva, uz zvuke vernih replika instumenata iz tog perioda.

Nakon magičnog muzičkog putovanja kroz vekove, letnja pozornica na Kraljevom trgu na Zlatiboru će postati „Čudna šuma“. Ova predstava za decu održaće se u sredu 2. avgusta u 19 časova.