Pocetna Čajetina Od Tornika tri gondole vode na tri strane

Od Tornika tri gondole vode na tri strane

432
0
Podelite

Prilikom posete opštini Priboj predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju gondole od Tornika do Pribojkske banje. On je u razgovoru sa Milanom Stamatovićem, predsednikom opštine Čajetina predložio da Vlada Srbije ove godine za gondolu obezbedi pet mliona evra, a potom u 2024. i 2025. godini po deset miliona, dok bi ostatak sredstava obezbedila opština Čajetina.

– Očekujemo da će sva dokumentacija za izgradnju nove gondole od zaltiborskog vrha Tornik do Pribojske Banje biti spremna do kraja ove, i da ćemo u gradnju krenuti već početkom sledeće godine, a rok za završetak je godinu dana od početka radova – izjavio je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović, povodom jučerašnje najave predsednika Republike Aleksandra Vučića da će Tornik u čajetinskoj i Pribojska Banja u pribojskoj opštini uskoro biti povezani 14,7 kilometara dugom gondolom.

Predsednik Srbije je obećao da će 25 miliona evra za ovu investiciju čija je ukupna vrednost 30 miliona obezbediti država, a ostatak opština Čajetina.

– Pola trase buduće gondole je na teritoriji čajetinske opštine, između ostalog, i buduća stanica kod manastira Uvac, dok ostali deo pripada Priboju. Na samom vrhu Tornik biće poptuno obnovljeni, i u komercijalnu namenu, slično Avalskom tornju, dovedeni repetitori koji su porušeni u NATO agresiji 1999. godine – kazao je Stamatović, napominjući da će nova trasa gondole biti deo gondolske mreže koju će, osim ove najavljene, činiti i trenutno najduža na svetu, zlatiborska „Zlatna gondola“, od centra naselja Zlatibor do Tornika, kao i ona čiju izgradnju Čajetinci uveliko pripremaju, od vrha Tornik do vrha Čigota.

Predsednik Opštine Čajetina nagoveštava da će celom budućom mrežom gondola koje će počinjati ili se završavati na vrhu skijališta Tornik, s obzirom na dosadašnje iskustvo i postignute uspehe u ovom poslu, upravljati čajetinsko Javno preduzeće „Gold gondola“.