Pocetna Društvo Predstavnici EU obišli radove na ATD-u u Užicu

Predstavnici EU obišli radove na ATD-u u Užicu

582
0
Podelite

U toku je rekonstrukcija Dispanzera za plučne bolesti i tuberkulozu (ATD) Doma zdravlje Užice kroz zajednički projekat Evropske Unije i Grada Užica.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini sa saradnicima, dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica i predstavnici Zdravstvenog centra Užice obišli su radove na rekonstrukciji ovog objekta. Prema najavama radovi će biti završeni za oko dva meseca a vrednost projekta je 490.000 dolara od kojih je kroz projekat EU PRO Plus izdvojeno 200.000 dolara a ostatak sredstava obezbedio je Grad Užice.

– Budžetska sredstva lokalnih samouprava su ograničena, tako da ovakvi programi kao što je EU PRO Plus nam mnogo znače i upravo smo realizovali dve važne investicije čija je vrednost 920.000 dolara. Radovi na Antituberkuloznom dispanzeru teku po planiranoj dinamici i u roku od dva meseca biće završeni – istakla je dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Ovaj objekat biće potpuno energetski saniran i rekonstruisan, a posle završetka radova biće poboljšan kvalitet pružanja zdravstvenih usluga građanima Užica. Namena objekta biče zbrinjavanje pacijenata kao i do sada sa respiratornim problemima, a jedan deo biće za pacijente koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem.

– Nije iznenađenje da nakon prošlogodišnje posete kada sam izrazio izuzetno zadovoljstvo brigom opštine o najugroženijim stanovnicima, sada, nakon godinu dana mogu da posvedočim istom duhu i napretku. Evropska unija je prisutna svuda gde god nađemo ljude koji dele naša načela i koji se o njima staraju. Ova opština pokazuje da mi zajedno možemo da učinumo mnogo – rekao je Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju Delegacije EU.

Dr Aleksandar Lazić, pomoćnik direktora Doma zdravlja Užice zahvalio se na prepoznavanju značaja ovog objekta koji je podneo najveći teret na primarnom zdravstvenom nivou tokom pandemije Covid-19.

– Ovde je zbrinut najveći broj pacijenata na teritoriji Grada Užica i okolnih opština. Ova zgrada je jedini antitubrerkulozni dispanzer u Zlatiborskom okrugu, tako da je u prethodnom periodu zbrinuto preko 300.000 pacijenata. Tokom pandemije funkcionisala je u okviru Zdravstvenog centra Užice i kao dnevna bolnica.Veliki značaj ima ova rekonstrukcija, tako što će očuvati njenu postojeću namenu kao i za zbrinjavanje pacijenata sa preoblemima mentalnog zdravlja – objasnio je dr Lazić.

Dodajmo, da su u okviru programa EU PRO Plus završeni su radovi i na drugom projektu, osnosno seoskog vrtića u Karanu. U toku je nabavka opreme i posle dobijanja svih dozvola od jeseni mališani će krenuti u ovaj prvi seoski vrtić na području Grada Užica.