Pocetna Srbija Bolovanje mesec dana bez lekarske komisije

Bolovanje mesec dana bez lekarske komisije

409
0
Podelite

Lekar opšte medicine ubuduće moći da otvori bolovanje pacijentu najduže mesec dana, a ne dve nedelje kako je prvobitno predloženo, potvrdila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ona je rekla da su od ove mere izuzeti maligni bolesnici, sveže operisani pacijenti, pacijenti sa invaliditetom i trudnice, za koje, kako je rekla, ostaje dva meseca bolovanja.

„Oni moraju da imaju duži oporavak i za njih ostaje dva meseca, kao i za sve one kritično obolele koji su bili u bolnici“, rekla je ministarka.

Istakla je da će ministarstvo kojim rukovodi insistirati na digitalizaciji koja će nam omogućiti dobru zaštitu podataka i puno poverenje u izabranog lekara.

„Problem je što eBolovanje kasni i što mi još uvek nemamo tu mogućnost elektronske kontrole bolovanja koja bi nam dala uvid u evidenciju i dijagnoze. Kada se bude uspostavio čitav novi sistem, koji će obuhvatati i Zakon o medicinskoj dokumentaciji, brzo i jasno ćemo videti ko i pod kojim dijagnozama otvara bolovanje duže od predviđenog“, objasnila je Grujičić.