Pocetna Društvo Dveri: Tražimo besplatne udžbenike i za užičke đake

Dveri: Tražimo besplatne udžbenike i za užičke đake

765
0
Podelite

Srpski pokret “Dveri” pokrenuo je lokalnu kampanju “Besplatno obrazovanje”  kako bi užički učenici dobili besplatne udžbenike u novoj školskoj godini. Dveri zahtevaju i jednokratnu pomoć roditeljima od 20.000 dinara za početak školske godine.

Član Političkog saveta Dveri Dragan Krsmanović kaže da “u zemlji u kojoj vladaju kupljene diplome   i lažirani doktorati podrazumeva se da se znanju i obrazovanju ne pridaje dovoljan značaj dok  naša deca ma gde se pojave u svetu osvetlaju obraz zemlji na raznim takmičenjima”.  On dodaje da e “našu mladost prepuštamo individualnoj brzi roditeljima dok društvena zajednica  ne pokazuje nikakav interes da ih u tome podrži”.

Zajednica mora pokazati solidarnost sa roditeljima i podržati našu decu. Smatramo da država treba da obezbedi besplatne udžbenike za svu decu Srbije. Pošto je osnovno obrazovanje obavezno i udžbenici treba da budu besplatni. Laž je da to nije moguće, jer to mnogi gradovi i opštine rade, red je i da to uradi Užice – navodi Krsmanović.

Užice je u prvi razred upisivalo 720 dece, a danas ispod 600 đaka prvaka i to je gorući problem. Zato smo podneli zahtev za preraspodelu budžetskih sredstava, jer užički budžet ima 39 miliona evra i za pet hiljada đaka u osnovnih školama potrebno je 1-2 odsto gradskog budžeta ili 3-4 miliona, što je manje od izdvajanja za propale projekte poput rasvete od 10,2 miliona dinara – smatra Krsmanović.

Gordana Marinković Savović, član Predsedništva Dveri ističe da besplatni udžbenici treba da budu podeljeni u svim gradovima Srbije, a ne samo u Beogradu.

Dveri su prosledile niz preporuka Vladi Srbije da se svim roditeljima đaka-školaraca 1. septembra dodeli jednokratna pomoć od 20.000 dinara. Sredstva koja nisu velika ni za republički budžet ni za lokalne budžete kako bi se roditeljima pomoglo da spreme svoju decu u školu – kaže Marinković Savović. Ona ističe da treba imati u vidu koliko iznosi inflacija i koliko košta prosečan paket užbenika za osnovnu školu od 17.000 dinara.

Koliko košta školski pribor, a gde je odeća i obuća, koliki je to namet i trošak za roditelje, a za državu ne baš toliki – kaže član predsedništva Dveri o peredlogu da država roditeljima uputi 1. septembra jednokratnu pomoć od 20.000 dinara kako bi decu spremili  u školu.  Lokalnoj samoupravi predate su preporuke o preusmeravanju budžetskih sredstava za besplatne udžebnike, prevoz učenika i besplatne vrtiće.