Pocetna Kultura Užice – svetska dečija prstonica

Užice – svetska dečija prstonica

599
0
Podelite

Užice je od sinoć domaćin dečijim folklornim ansamblima iz 15 zemalja, učesnicima jubilarnog, 15. Međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ i na taj način i svetska dečija prestonica

Ovogodišnji, jubilarni, 15. Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“ svečano je otvoren u utorak, 15, a traje do subote, 19. avgusta, pod sloganom „Zagrli tradiciju – oseti srce“. Okupio je dečije folklorne ansamble iz 15 zemalja, Grčke, Gruzije, Kine, kanade, Mongolije, Bugarske, Hrvatske, Slovačke, Poljske, Crne Gore, Egipta, Republike Srpske (Bosne i Hercegovine), Meksika, Turske i Srbije, ukupno oko 1.200 dece od 10 do 16 godina što je najveći broj zemalja učesnica i dece do sada. „Licidersko srce“, kao i prethodnih godina, odvija se na tri lokacije u Srbiji i Republici Srpskoj, u Užicu od 15. do 19. avgusta, na Zlatiboru mladi folkloraši nastupili su 16, a u Višegradu, Andrićgradu 17. avgusta. Na festivalu učestvuju i dečiji ansambli užičkih kulturno-umetničkih društava „Era“, „Prvi partizan“, „Sevojno“, KUD Udruženja „Anđeli“ i KUD „Naš zavičaj“ iz Sevojna.

Po tradiciji, festival je počeo svečanim defileom ansambala kroz grad koji su pratili brojni Užičani, a završen je uz himnu festivala „Život je igra“ na Trgu partizana uz burni aplauz okupljene publike koja je došla da pozdravi mlade folkloraše. Šarenilo kostima, različitost igre i melodija stopili su se u jedno, a Užice je i ove godine, po petnaesti put postalo svetska dečija prestonica. Učesnicima i gostima poželela je dobrodošlicu, a okupljenu publiku pozdravila, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

– Pevajte, igrajte i učinite ovaj grad najradosnijim i najšarenijim na planeti.
Folklor je više od igre, jer na poseban način govori o prošlosti i običajima jednog naroda, kako je živeo i stvarao autentične kulturne vrednosti. Važno je da od zaborava sačuvamo ono što nam je u nasleđe ostavljeno i da se potrudimo da nas igra uvek spaja. Privilegija za Užičane, ali i za publiku na Zlatiboru i u Višegradu je što će biti u prilici da uživa u raznovrsnom i bogatom programu koji su pripremili organizatori i tvorci „Liciderskog srca“ Udruženje građana „Era“. Potrudićemo se da svi zajedno budemo najbolji domaćini i da vas upoznamo sa prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim nasleđem našeg kraja, rekla je gradonačelnica.

Dr Jelena Raković Radivojević podsetila je da će naredne godine Užice biti „Prestonica kulture Srbije“ i ponovo će biti spremno bude dobar domaćin „Leciderskom srcu“.

Ivana Cvetković, u ime Organizacionog odbora festivala i Udruženja „Era“ poručila je da je „radost u dečijem osmehu, a snaga u ovom našem kolu i zajedništvu“.

Flor de Liz Vaskez Munjoz, zamenica šefa ambasade Republike Meksika u Srbiji istakla je da folklor predstavlja jednu od važnih karika u životima ljudi, čini kulturološke, istorijske i nacionalne identitete. Srpski i meksički narod ima bogato kulturno nasleđe, a folklor ove dve zemlje specifičnu nacionalnu koreografiju i to je ono što ih spaja. Pozvala je sve prisutne da uživaju u „ovom neverovatnom festivalu“.

Miodrag Popović, direktor TO Beograd, istakao je da je „Licidersko srce“ značajno ne samo za Užice, Beograd i Srbiju već i za Evropu i svet, jer okuplja decu iz mnogih zemalja koja govore jednim jezikom muzike i igre i svima šalju poruku jedinstva.

Prvi su na scenu nastupili domaćini, dečiji ansambl KUD-a „Era“, a zatim su i ostali učesnici prikazali deo svog repertoara.

Tokom festivala, organizuju se folklorne igraonice na Trgu partizana u Užicu, na Kraljevom trgu na Zlatiboru i u Andrićgradu, kao i tribina za koreografe i umetničke rukovodioce pod nazivom „Deca – čuvari tradicije“. U okviru festivala u Gradskom kulturnom centru otvorene su izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica, grnčarskih radova sa prethodnih festivala, kao i izložba fotografija koja će podsetiti na „Licidersko srce“ tokom svih proteklih godina, autora užičkog fotoreportera Dragana Karadarevića koji kroz svoj objektiv prati festival skoro od početka do danas.

Na Trgu partizana u petak je koncert bugarskog ansambla „Pazardžik“, a potom je Zumba žurka. U subotu, 19. avgusta, festival će biti svečano zatvoren.

Organizator festivala je Udruženje građana „Era“, suorganizatori su Grad Užice, Predstavništvo Rerpublike Srpske u Srbiji i TO Zlatibor. Festival su podržali Ministarstvo kulture, Ministarstvo spoljnih poslova – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i opštine Višegrad i Čajetina, partneri su Turistička organizacija Srbije, TO Beograd i TO Užice, dok su sponzori festivala Telekom Srbija i „Textil“ Užice.

Tokom svih festivalskih dana, na svim mestima gde su se odvijala festivalska dešavanja, organizovana je humanitarna akcija „Licidersko srce deci“ koja je ove godine namenjena nacionalnom udruženjeu roditelja dece obolele od raka, NURDOR.

FOTO: Dragan Karadarević