Pocetna Društvo Festival u objektivu Dragana Karadarevića

Festival u objektivu Dragana Karadarevića

581
0
Podelite

U okviru jubilarnog, 15. Međunarodnog dečijeg festivala folklora „Licidersko srce“ priređena je i druga samostalna izložba poznatog užičkog fotoreportera Dragana Karadarevića (43) čije su fotografije dragocen dokument i svedočenje o proteklim festivalima

Od 14, koliko ih je do sada održano, Dragan Karadarević je 13 festivala zabeležio svojim fotoaparatom na oko 20.000 fotografija od kojih je odabrao 15 koje upečatljivo i snažno šalju poruku ove najlepše dečije manifestacije u regionu.

– Sve je u znaku broja 15 u skladu sa jubilejom i zaista je bilo veoma teško spakovati 15 godina u isto toliko fotografija. Ipak, mislim da sam našao način da to i uradim. Zapravo, ovom izložbom želeo sam da pokažem kako iz moje perspektive izgleda „Licidersko srce“ na tri lokacije, u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru, da fotografijom prenesem njegovu poruku. „Licidersko srce“ za mene je jedan od najlepših festivala u Srbiji. Moj grad je tih pet dana centar dečijeg osmeha, igre, druženja, upoznavanja novih kultura. Možda se rode i nove ljubavi – kaže Dragan Karadarević.

Nimalo nije lak put do dobre fotografije sa manifestacija i festivala poput „Liciderskog srca“ koje okupi brojnu decu sa svih meridijana.

– Psihički je teže uraditi dobru fotografiju sa ovakvih događaja, nego fizički, jer moram da se skoncentrišem da bih uhvatio taj momenat za koji smatram da je važan i bitan bilo da se radi o momentu iz defilea ili iz igre, da li je to portret devojčice ili dečaka ili veliko narodno kolo kojim se festival zatvara, svejedno. Bukvalno moram da znam svaki ugao, gde ću, kako ću, odakle ću da fotografišem. Zato je veoma važna priprema. Iako napamet znam celu rutu kroz Užice, ipak, svake godine ponovo je pređem peške da proverim da neki ugao nisam prevideo ili možda otkrijem neki bolji, jer uvek težim da napravim fotografije koje će se razlikovati od svih dotadašnjih. To zaista, nije lako, ali sve što želiš to i postigneš – objašnjava Karadarević.

Svaka fotografija koju je uradio tokom svih festivala, draga mu je i nijednu ne može da izdvoji, ali ne spori, da su mu se ipak, neke okolnosti u kojima su pojedine nastajale, više urezale u pamćenje, poput fotografije „Srce“.

– Bio sam na zgradi i odatle sam komunicirao sa onima na Trgu, ko da se pomeri i gde. Bila je velika vrućina i to nas je sve dodatno činilo nervoznim, ali smo uspeli da svoju ideju ostvarimo i da to srce bude srce. Ono što smo hteli to smo i postigli – priča Dragan Karadarević koji kaže da je posle toliko godina saradnje sa Udruženjem „Era“ i rada za festival postao deo porodice „Liciderskog srca“ u kojoj svako na svoj način daje doprinos da ono bude što uspešnije.

Dragan Karadaredić je 25 godina uspešan fotoreporter. Fotografija je njegov život. Svoj veliki talenat počeo je da razvija i karijeru da gradi u nekadašnjem nedeljniku „Užička nedelja“, zatim je radio za „Sportski žurnal“, potom za „Sport“, „Večernje novosti“, godinama sarađuje sa našim nedeljnikom „Vesti“, od početka sa agencijom „Beta“, sa mnogim časopisima i magazinima, sa stranim agencijama. Sarađivao je sa plejadom užičkih novinara od kojih je učio, a i oni su učili od njega, ali je imao sreću da tajne zanata savladava uz velikog užičkog fotoreportera Miloša Cvetkovića Cveklu. Ističe, da mu je izuzetno važna i dragocena podrška prijatelja da nikada ne odustane i od fotografije.

Nagrađivan je brojnim nagradama za svoj rad, a najdraža je i najznačajnija u našoj zemlji, „Laza Kostić“, koju dodeljuje Udruženja novinara Srbije.