Pocetna Društvo Prijavljivanje štete u toku

Prijavljivanje štete u toku

393
0
Podelite

Grad Užice je uputio javni poziv za prijavu štete na porodičnim i stambenim objektima usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula ove godine. Naime Vlada Republike Srbije proglasila je za elementarnu nepogodu jak olujni vetar, grad i kišu prouzrokovanu klimatskim promenama, koja je u julu 2023. godine zahvatila deo teritorije Republike Srbije uključujući i deo teritorije grada Užica.

Na osnovu Zakona o obnovi nakon elementarne i druge nepogode Vlada je usvojila Uredbu o utvrđivanju Državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva jakog olujnog vetra, grada i kiše u toku jula 2023. godine kojim je predviđena mera dodele bespovrednih novčanih sredstava u cilju obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata i to: za prvu kategoriju oštećenja – 50.000,00 dinara, za drugu kategoriju oštećenja – 100.000,00 dinara;, za treću kategoriju oštećenja 150.000,00 dinara; za četvrtu kategoriju oštećenja – 250.000,00 dinara, za petu kategoriju oštećenja – 350.000,00 dinara.

Materijalna šteta, u smislu zakona, podrazumeva fizičko oštećenje ili uništenje nepokretnih ili pokretnih stvari na teritoriji Republike Srbije u svojini građana odnosno privrednog subjekta, a koje je nastalo kao neposredna posledica elementarne i druge nepogode. Rok za prijavu je 15 dana od dana objavljivanja na sajtu Grada Užica, odnosno do kraja avgusta.