Pocetna Kultura Staro Užice kroz odevanje

Staro Užice kroz odevanje

604
0
Podelite

Četvrtog dana 8. Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa, na Trgu partizana, otvorena je izložba „Staro Užice kroz odevanje“ iz kolekcije nedavno preminulog velikog kolekcionara, šahiste i muzičara Miloša Poznanovića (1955-2023), poznatog po nadimku Mišo Tamburica kojeg je dobio zbog instrumenta koji je svirao. Izložba je urađena po Poznanovićevoj želji, izbor više od 50 fotografija je njegov, a što je samo delić zbirke koju je posedovao.

Uz prisustvo porodice Miloša Poznanovića, brojne publike i prijatelja izložbu je otvorio Aleksandar Tošić, takođe, kolekcionar.

– Ako običan čovek ima deset interesovanja, Miloš ih je imao na hiljade. Pasija prema starom Užicu bila je njegova velika strast. Razglednica i fotografija starog Užica i Užičana, originala, imao je oko 5.000 i još oko 7.000 skeniranih koje je pozajmljivao od porodica i vraćao. Tako da njegova zbirka broji 12.000 fotografija i razglednica isključivo vezanih za Užice – rekao je Tošić ističući da je Poznanović, pre svega, bio filatelista, pa zatim numizmatičar i zahvaljujući tome, družeći se sa starim Užičanima, razvila se ljubav prema starom Užicu. Najviše vremena provodio je sa Vovom Prohorovim, starim kolekcionarom i šahistom.

– Miloš i ja smo drugovali dugi niz godina baveći se forenzikom starog Užica, razmenom starih fotografija i razglednica. Milošev naprasni odlazak je veliki gubitak za grad, ali ono što je ostavio ovom gradu, obezbedilo mu je večni pomen – rekao je Tošić.

Miloš Poznanović jednom prilikom je izjavio da je interesovanje za istoriju Užica i fotografiju počelo 1972. godine kada je štampan prvi „Užički zbornik“ i kada je kao sedamnaestogodišnjak pomagao stricu etnologu dr Radoslavu Radu Poznanoviću koji je bio urednik i korektor.

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, ovom prilikom parafrazirao je reči velikog poljskog pesnika, nobelovca Časlava Miloša, da je smrt svakog čoveka kao nestanak moćne države koja je nekada imala svoje vojske, saradnike i vođe, a onda sve izgubi i nikome više ne može priteći u pomoć, niti može da sklopi savez.

– Pokojni Mišo Poznanović je upravo onim, kako je živeo i radio i čime se bavio, pokazao da eto i taj nobelovac nije toliko u pravu, jer je Mišo i posle svoje smrti pokazao da će sve ono što je radio i što je za sobom ostavio, svima pomoći i sklopiti savez posebno sa ustanovama kulture ovog grada – rekao je Marković. Prema njegovim rečima, Istorijski arhiv Užice dao je svoj skromni doprinos ovoj izložbi i manifestaciji koju grad već redovno obeležava verujući da će i u narednim godinama, tokom „Žestivala“, ali i nekih drugih manifestacija biti prilike da se ožive sećanja na Miloša Poznanovića i na one ljude o kojima izložba govori i čije je likove predstavio.