Pocetna Društvo U JKP „Duboko“ jedinstvena mašina za reciklažni centar

U JKP „Duboko“ jedinstvena mašina za reciklažni centar

346
0
Podelite

JKP „Duboko nabavilo je novu mašinu koja je jedinstvena u Srbiji za upravljanje komunalnim otpadom. Vrednost mašine je oko 200.000 evra i nabavljena je iz sopstvenih sredstava preduzeća radi poboljšanja kapaciteta i efikasnijeg rada u reciklažnom centru.

– Multihendler mašina ima kabinu koja se podiže četiri metra da operater sa visine može da prati otpad, a „grana“ na mašini se izvlači maksimalno sedam metara. Gume su „pune“ što znači da mogu da traju nekoliko godina, za razliku od klasičnih koje se često buše na staklo i druge materijale – objasnio je Momir Milovanović, direktor JKP „Duboko“ Užice.

Ovo je samo jedna u nizu mašina kojom se obnavlja vozni park , a u planu je da se nastavi i sa ulaganjima u nove mašine i opremu.

– Sve se nabavlja iz sopstvenih sredstava i ukoliko komunalna preduzeća i lokalne samouprave budu izmirivale svoje obaveze na vreme, onda možemo ulagati u novu opremu. JKP „Dubokog“ nastavlja da promoviše nove tehnologije kada je u pitanju upravljanje komunalnim otpadom. U ovoj oblasti nema jeftinih mašina i opreme, ali mi težimo da nabavkom novih mašina ne zaostajemo u ovoj oblasti, a to se može postiči pravilnim upravljanjem svojim resursuma i nabavljanjem nove tehnologije – zaključio je Milovanović.

Iva Joksimović Kulić, izvršni menadžer preduzeća Uniwab iz Beograda koje posluje više od tri decenije. U svom programu imaju prodaju mašina i opreme nemačke kompanije SENNEBOGEN za tržišta Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

– U pitanju su multifunkcionalne mašine za manipulacuju različitim vrstama materijala i specijalizovane su za reciklažne centre. Ove mašine su posebne jer kombinuju prednosti čelične konstrukcije, pružaju optimalnu vidljivost rukovaocu i niz drugih savremenih mogućnosti u radu. Za mašine postoji veliko interesovanje jer su reciklažni centri i nove tehnologije aktuelna tema ne samo kod nas nego i u regionu.

U Edukativnom centru JKP „Duboko“ Užice održana je i prezentacija nemačke kompanije SENNEBOGEN – lidera u proizvodnji telehendlera, bagera i mašina za manipulaciju različitih vrsta materijala. U okviru prezentacije prikazana je i demonstracija rada SENNEBOGEN 340 G multihendlera specijalizovanog za reciklažne centre prestavnicima preduzeča iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.