Pocetna Čajetina „Zlatkino“ organsko mleko na „Žestivalu“

„Zlatkino“ organsko mleko na „Žestivalu“

501
0
Podelite

Na ovogodišnjem „Žestivalu“ svoje proizvode izložila je i „Naša Zatka“, mini mlekara iz Krive Reke koja polaže nade u svoj novi proizvod – organsko mleko koje stiže iz sela sa najviših pozicija Zlatibora .

Na užičkom sajmu nisu izostali ni sušeni sirevi koji odlično idu uz belo vino,   sirevi i kajmak i druge mlečne đakonije iz „Zlatkine“ prerade, sve na štandu koji uvek pleni pažnju publike svojim aranžmanom.

Direktor „Zlatiborskog Eko agrara“Marko Marić kaže  da kroz promociju organskog mleka i predstojeće sajamske nastupe žele da i ovaj „Zlatkin“ proizvod doživi uspeh kao i njeni ostali proizvodi..

– Analize kažu da je organsko mleko mlekare „Naša Zlatka“ jedino domaće organsko mleko na tržištu. U pitanju je skromna količina od hiljadu  do hiljadu pet stotina litara dnevno. Krenuli smo sa promocijom i plasmanom, a uskoro će biti postavljen mlekomat u centru Zlatibora tako da će brojni posetioci  i ne samo oni moći da ga probaju – kaže Marić. Sva sirovina za preradu u „Našoj Zlatki“ stiže sa teritorije opštine Čajetina. Ali za organsko mleko sa najviših visina zlatne planine.

– Naši proizvođači organskog mleka su u Mušvetama, Stublu, Jablanici i Dobroselici selima netaknute prirode na najvišim pozicijama Zlatibora gde je priroda bila izdašna, štedra i dala sve od sebe kako bi ljudima omogućila da se bave proizvodnjom zdrave hrane, posebno mleka. Na nama je da to blago sačuvamo i kroz proizvodnju organskog mleka – navodi Marić koji najvaljuje učešće i na drugim sajmovima pored užičkog.

Sajam poljoprivrede u centru Šumadije od 7. do 10. septembra, najveći je sajam u centralnoj Srbiji i sledeće mesto promocije „Zlatkinih“ proizvoda, posebno organskog mleka. Kako kaže direktor „Zlatiborskog Eko agrara“ mlekara iz Krive Reke sigurno će imati zapažen nastup kao i na drugim sajamskim manifestacijama  o čemu svedoče brojni  pehari i priznanja.

– Organsko mleko „Naše Zlatke“ ima visok procenat proteina i mlečne masti 4,7 odsto, a konvencionalno maksimum do 3,9 i od ovog mleka još uvek se ne ubira kajmak i zato je jače. Odličan mu je mineralni sastav, dosta kalcijuma i sama reč organsko znači da sirovina potiče iz prirode sa slobodne ispaše stoke leti, jer se do organskog mleka stiže kroz ozbiljan rad i proces sertifikacije proizvodnje i kontrole, konverzije zemljišta, organske hrane krava sa dosta suve kabaste hrane zimi  – kaže tehnolog mlekare „Naša Zlatka“ Milica Kuzeljević koja podseća da su nekada davno i naši stari ovako hranili krave. Vrednoća „Zlatkinih“ proizvođača organskog mleka i timski rad u mlekari i „Eko agraru“ iznedrili su jedinstven domaći proizvod sa ukusom detinjstva, a o tome pričaju i oni koji su ga probali u Užicu.

Goran iz Beograda:

– Uvek se odlučujem za domaće mleko. I mogu vam reći najmanje kupujem pakovano, već naručujem mleko da mi neko donese.. Volim da osetim miris i ukus mleka i zato u Beogradu, obično mi neko nedeljom donese mleko na pijaci. Ovo „Zlatkino“ mleko koje sam probao, odlično je.

Milivoje sa Uvca:

– Verujete da se dobro zamislim kada kupujem kravlje mleko. Ovo „Zlatkino“ je lepo kravlje mleko, ali ima još nešto u njemu, možda  ukus koji me podseća na detinjstvo. Nekada je i moja majka držala krave, ali u starosti to više nije mogla, Sve je teže naći u marketima dobro i kvalitetno mleko, meni lično smetaju neke arome u tetrapaku, ne znam kako to da vam opišem.