Pocetna Košarka Izložba “100 godina košarke u Srbiji” na Zlatiboru

Izložba “100 godina košarke u Srbiji” na Zlatiboru

455
0
Podelite

Na Kraljevom trgu, 27. avgusta otvorena je izložba “100 godina košarke u Srbiji” . Izložba je otvorena kao jedan od pratećih programa 12. Međunarodnog festivala sportskog filma Zlatibor 2023.

Izuzetno sam zadovoljan što nam je Košarkaški savez Srbije (KSS)po drugi put u veoma kratkom periodu ukazao čast da prikažemo izložbu o prvom veku košarke u Srbiji, zemlji u kojoj je košarka jedan od najpopularnijih sportova uopšte. Uveren sam da je KSS prepoznao uspehe koje naš klub postiže na domaćoj i mećunarodnih sceni, kao i odlične uslove za razvoj košarke na Zlatiboru, i da se i zbog toga odlučio da izložbu predstavi na Zlatiboru, posebno što se u ovom terminu na našoj planini odvija i 12. Međunarodni festival sportskog filma, kazao je Aleksandar Jevđić, sportski direktor KK Zlatibor.

Opština Čajetina ulaže značajna sredstva u sportsku infrastrukturu što je značajan činilac popularizaciji sporta u Srbiji, nastavio je Jevđić, i u godini kada i ja slavim jedan jubilej, 30 godina bitisanja u košarci, 27 kao aktivni igrač i tri kao sportski radnik, mogu da kažem da mladi košarkaši danas imaju i bolje uslove za trening i da imaju generacije na koje mogu da se ugledaju.

Ispred Košarkaškog saveza Srbije otvaranju izložbe na Kraljevom trgu je prisustvovao direktor marketinga Zoran Papović koji je rekao da je ovde prikazan samo jedan mali deo svega onoga što su košarkaši Srbije u prethodnih 100 godina postigli i podarili svom narodu i svojoj državi. “Potrudili smo se da zainteresovanima pokažemo najznačajnije pehare i medalje koje su naši košarkaši osvojili na Olimpijadama, svetskim i evropskim prvenstvima, Balkanijadama i Mediteranskim igrama i mnogim drugim takmičenjima, i veliki broj fotografija, razvrstanih po dekadama” naglasio je Papović.

Na Zlatiboru boravi i Boban Radulović, predstavnik Košarkaške federacije Makedonije, koji je izrazio zahvalnost Turističkoj organizaciji Zlatibor na izuzetnom gostoprimstvu, kao i Košarkaškom savezu Srbije na ovako velikom i značajnom jubileju. Na Festivalu učestvuju i dva sportska filma iz Makedonije i ubeđen sam da će žiri prepoznati njihov kvalitet i možda im dodeliti neku od festivalskih nagrada.

Sportistkinja po čijem imenu i prezimenu jedna od nagrada MFSF nosi ime, košarkašica Nataša Kovačević, imala je priliku da pre neki dan paraatletičarki Ivani Petrović dodeli to priznanje pod nazivom “Heroina života i sporta Nataša Kovačević”.”Svaki put kada dođem na Zlatibor osećam se kao kod kuće, ovde sam sa suprugom i osmomesečnom bebom i zaista uživamo i u festivalu i u prirodi ove prelepe planine. Dok gledamo Svetsko prvenstvo u košarci i navijamo za reprezentaciju Srbije, svi na Zlatiboru imamo priliku i  da se putem izložbe upoznamo sa istorijom jednog od naših najtrofejnijih sportova” istakla je Kovačević.