Pocetna Društvo Pamtimo istinske korene naše pismenosti i životnosti

Pamtimo istinske korene naše pismenosti i životnosti

710
0
Podelite

U Karanu je 28. avgusta na Veliku Gospojinu održano duhovno veče posvećeno karanskoj Beloj crkvi i Svetima Ćirilu i Metodiju povodom 1160 godina od Moravske misije.

Posle večernje službe u programu koji je osmislila profesor Valentina Zlatanović Marković pod nazivom „Ja sam Put, Istina i Život“ otvorena je izložba radova učenika Umetničke škole u Užicu, a zatim je usledila beseda oca Marka Erića, paroha karanskog o reči koja ima odjeka u Gospodu i porukom da čuvamo naše pismo koje nam preci ostaviše i pamtimo istinske korene naše pismenosti i životnosti. Prema rečima profesora Jelene Guskić Petrović učenici kojima je bila mentor imali su zadatak da tokom školovanja rade i fresko tehniku, ikone, kopije fresaka na platnu i na izložbi u Karanu bio je objedinjen 21 rad, U pitanju je živopis, a učenici su uradili i promotivne flajere kako bi sve koji nisu posetili Velu crkvu karansku došli i uživali u lepoti njenih fresaka. Učenica Nevena Milović dobitnik je nagrade na literarnom konkursu Udruženja “Župa Lužnica”. Neveni je nagradu uručio predsednik Predrag Milivojević poželevši joj da napiše još mnogo lepih priča i eseja.

– Jelena Guskić je rekla da je naša crkva “nevelika”, a pesnik Ljubomir Simović da je “lepša unutra nego spolja, jer je u njoj upisana velika kultura”. I zaista kada uđemo u nju i molimo se pred freskama Cara nebeskog,

Bogorodice Trojeručice, kraljeva zemaljskih srpskih, ali i naših predaka Brajana, Medoša, monahinje Jovane osećamo da jačamo svoje temelje i dublje ih ukorenjujemo, ostajemo stabilni i spremni za izazove koje nam nosi savremeno vreme i koji nas mogu odvesti na stranputicu – besedio je Milivojević.

Predsednik Gradske skupštine Branislav Mitrović, i jedan od pokretača “Žestivala” koji je ove godine završen u Karanu rekao je da nema danas prečeg posla u Srbiji nego deci u genetski kod ugraditi priče o Beloj crkvi karanskoj, manastiru Rujno, Mileševi, Deviču, Bogorodici Ljeviškoj…

– Veliki praznik je sabrao dobre ljude, na dobrom mestu sa dobrom namerom… Zahvaljujemo se našim precima što su nam ostavili Belu crkvu karansku i druge svetinje i poručimo im da su bili mnogo bolji od nas, ali da zato moramo sve da učinimo da naši mladi budu bolji nego što smo mi – rekao je Mitrović. .

U muzičkom delu nastupili su hor „Zlatiborska vila“ i Bogdan Čančarević na harmonici, Organizacija svečanosti pripada Udruženju Župa Lužnica na čelu sa Predragom Milivojevićem i Draganom Cvijović, Crkvenoj opštini Karan i Gradu Užicu. Duhovno veče u Karanu održano je posle dvogodišnje pauze zbog korone u okviru završnice „Žestivala“.

Brošura o Beloj crkvi

Posetiocima duhovne večeri deljena je brošura o Beloj crkvi karanskoj koja je pre svega namenjena deci od petog do osmog razreda i srednjoškolcima kako bi bili upoznati ukoliko nisu sa onim što bi već trebalo da znaju, kako je rekao Branislav Mitrović, a slična publikacija prošle godine štampana je za manastir Rujan.