Pocetna Društvo Selo grnčara domaćin Miholjskih susreta

Selo grnčara domaćin Miholjskih susreta

558
0
Podelite

Zlakusa će biti 23. septembra domaćin Miholjskih susreta sela koji se po treći put održavaju na području grada Užica. Pre Zlakuse susreti su održani u Kremnima i Lunovom Selu.

Užice se očigledno pokazalo dobrim organizatorom manifestacije Miholjski susreti sela Ministarstva za brigu o selu, rekla je pomoćnica gradonačelnice za demografsku politiku Mirjana Radivojčević. Ona je podsetila na dobru saradnju sa navedenim ministarstvom i konkurse na kojima je grad Užice dobijao sredstva za susrete sela, donacije u vidu mini-busa i sredstva za kupovinu seoskih kuća za mlade bračne parove u Staparima i Kamenici.

– Cilj susreta je osnaživanje sela, obogaćivanje društvenog i sportskog života seoskog stanovništva i to što doprinose afirmaciju tradicionalnog načina života – navela je Radivojčević. I ove godine u održavanju manifestacije veliku pomoć pružiće užički Crveni krst sa svojim volonterima, Turistička organizacija Užice i Regionalna razvojna agencija, dodaje pomoćnica gradonačelnice.

Član Gradskog veća za budžet i finansije Miodrag Petković rekao je da organizacijom i ovih susreta šaljemo poruku “ da sela nisu prepuštena sama sebi i dao kao grad i država ulažemo u projekte i seosku infrastrukturu i da se radi na zajedničkom zadatku osnaživanja sela”.

– Cilj manifestacije je druženje, obogaćivanje života sela i da se vredni domaćini zasluženo prikažu u najboljem svetlu– rekao je Petković i naveo da se budžet za kreće oko milion dianra, po polovinu sredstava Ministarstvo i grad.

Vladan Sinđelić zadužen za mesne zajednice kaže da su sastanci organizacionog odbora, Grada i JP “Užice razvoj” održani. Užice ima 30 mesnih zajednica od kojih su 23 seoske koje uzimaju učešće na susretima. Ova manifestacija za sela znači i nove benefite i ulaganja, ističe on.

– Naša namera jeste da svako održavanje Miholjskih susreta sela iskoristimo za dodatne radove i uređenju infrastrukture na selu. Počeli su radovi na pešačkoj stazi, u toku je popravka ograde na terenima, zamena table i uređenje centra, nasipanje prostora za parking mesta – navodi Sinđelić uz podatak da je već obezbeđeno preko milion dinara od strane Grada za održavanje manifestacije preko “Udružimo se”. Plan je da se Dom kulture u Zlakusi renovira i rekonstruiše u nekom narednom periodu kao što bi bio slučaj i sa sličnim objektima po užičkim selima.

Literarni i likovni konkurs

– Sva deca seoskih škola učestvuju na literarnom i likovnom konkursu na temu “Moje selo”, a nagrade su tableti, slušalice i druge interesantne stvari za decu u ovom dobu – rekla je Radivojčević uz poziv deci da na njemu učestvuju.

Takmičarski, revijalni i izlagački deo

U Zlakusi će se takmičiti u nadvlačenju konpca, skoku u dalj, bacanju kamena sa ramena, ali i u šahu, fudbalu, stonom tenisu… Deca će učestvovati na literarnom konkursu posvećenom životu na selu. U revijanom delu svoje umeće prikazaće folklorne, pevačke grupe, a u izložbenom na štandovima će biti proizvodi domaće radinosti, vrednih ruku naših žena sa sela, zimnica, rukotvorine, proizvodi starih zanata – naveo je Petković uz nabrajanje i potencijala našeg sela koji na ovakvim manifestacijama dolazi do izražaja.