Pocetna Društvo Ostavinski postupak i položaj žena u nasleđivanju

Ostavinski postupak i položaj žena u nasleđivanju

476
0
Podelite

U Osnovnom sudu u Užicu održana su tematska Otvorena vrata pravosuđa koja se u saradnji sa Vrhovnim sudom par godina unazad redovno održavaju u više sudova na teritoriji Republike Srbije, pa između ostalog i užičkom sudu koji je bio domaćin održanog skupa, a podržan je od strane Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM i organizacije USAID.

Akcenat je bio na temi “Ostavinski postupak i položaj žena u nasleđivanju, a učešće su uzeli sudija Osnovnog suda u Užicu Slovenka Popović, predsednica izvršnog i vanparničnog odeljenja, javni beležnik za područje Osnovnog suda u Užicu Violeta Aleksandrić i Sanja Malešević, projektna menadžerka Foruma žena Prijepolje, a moderator skupa je bio Dragiša Ćalić, pravni savetnik u Komitetu pravnika za ljudska prava – YUKOM.

Pozdravne reči učesnicima skupa, prisutnim građanima i predstavnicima medija uputio je predsednik Osnovnog suda u Užicu Laza Đoković stavljajući akcenat na temu Ostavinski postupak i položaj žena u nasleđivanju čime je skup i otvoren.

– Sudija Slovenka Popović i javni beležnik Violeta Aleksandrić pojasnile su početak ostavinskog postupka, kako se postupak poverava javnim beležnicima i na koji način se oni određuju, u kojim slučajevima postupak ostaje u nadležnosti suda, sa osvrtom na najosnovnije pojmove i faze samog postupka, donošenje rešenja i na koji način se dalje postupa po pravosnažnim naslednim rešenjima, uz akcenat na dobru saradnju između suda u Užicu i javnih beležnika sa područja grada.

Sanja Malešević iz prijepoljskog Foruma žena se bazirala na položaj žena u ostavinskom postupku, navodeći rezultate istraživanja i primere iz prakse na koji način bi se mogao popraviti položaj žena u nasleđivanju  i koji su dalji planovi rad na ovoj temi – navodi se između ostalog u saopštenju suda.

Moderator skupa Dragiša Ćalić prezentovao je prisutnima rezultate određenih istraživanja rađenih na području Srbije i Grada Beograda koji se odnose na nasleđivanje. Kaže da se 44 odsto žena odriče nasledstva, a samo 0,25 odsto muškaraca, te da nema veće razlike između urbanih i ruralnih  sredina gde dominira običajno pravo.

– Istraživanja pokazuju iako zakonski, i  po svim propisima ravnopravan položaj žena prilikom nasleđivanja on u praksi nije takav, jer se veliki broj žena pod pritiskom okoline odriče nasledstva u korist svojih sunaslednika, odnosno braće, pa se trudimo da promenimo svest o tom pitanju. Želimo da upozorimo žene kada se odreknu nasledstva, da taj emotivni i materijalni problem  za svoju porodicu ostavlja pravne posledice tokom života – rekao je Ćalić navodeći i Zakon o socijalnoj zaštiti, jer ukoliko žena ustupi nasledstvo svojoj braći nema pravo na socijalnu pomoć za vreme trajanja vrednosti imovine koje se odrekla, a to nekada bude i deset i dvadeset godina. Takođe neprimanje socijalne pomoći dovodi do težeg pristupa besplatnoj pravnoj pomoći što recimo u slučaju nasilja u porodici žene stavlja u višestruko nepovoljan položaj u odnosu na muškarce.

Momčilo Živadinović iz  Komiteta pravnika za ljudska prava  kaže da je i ovaj skup  forum sa razgovor sa građanima koji omogućuje da čuju predstavnike pravosuđa i komuniciraju sa njima. Navodi da je u pitanju 125 događaj koji organizuju u Srbiji i da su počeli pre pet godina obrađujući teme “Zašto suđenja dugo traju”, “Moja prava u izvršnom postupku”, “Nasilje u porodici” i druge  u saradnji sa 70 sudova svih nadležnosti u zemlji.

– Svaka od tema imala je lokalni karakter i u Užicu to je “Ostavinski postupak   i položaj žena u nasleđivanju” jer smo u komunikaciji sa sudovima, medijima  uočili da je to problem koji treba pojasniti žiroj populaciji.  Napravili smo i vodič kroz ostavinski postupak i široj populaciji predstavili postupak kako bi im bio što razumljiviji – kaže Živadinović uz obaveštenje da se vodič može preuzeti na portirnici Osnovnog suda i na njihovom sajtu. On kaže da su građani najčešće motivisani za više informacija tek kada naiđu na problem i za to postoje adrese za rešenje problema.