Pocetna Društvo Užički DVD na obeležavanju jubileja u Sloveniji

Užički DVD na obeležavanju jubileja u Sloveniji

386
0
Podelite

– Saradnja i prijateljstvo nemaju granice, tako da smo vam ponudili našu pomoć i kada su vas nedavno zadesile vremenske nepogode – rekla je Dragica Jevtović, predsednik DVD Užice na svečanosti povodom 120 godina Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepovan kod Nove Gorice.

Predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice boravili su u Sloveniji povodom obeležavanja velikog jubileja 120 godina postojanja i rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepovan. Prijateljstvo i saradnja užičkog i slovenačkog društva poslednjih godina unapređena je posetama i razmenom iskustava. Čepovan se nalazi na oko 20 kilometara od Nove Gorice i posebna pažnja se poklanja Prostovoljno gasilskom društvu (PGD) njegovom članstvu i opremanju.

Na svečanosti u Čepovanu u užičkoj delegaciji bili su Dragica Jevtović,predsednik DVD-a, Ivan Bacetić, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona, Radomir Novaković, komandir Dobrovoljne vatrogasne jedinice, Radosav,Tanja i Sanja Bošković, Nenad Filipović, Luka Mijailović, Milan Đuričić i Dragica Cvijović. Pored užičkih na obeležavanju jubileja bili su i predstavnici dobrovoljnih vatrogasnigh društava iz Maribora-Pobrežje, Nova Gorica, Bovec, Ajdovščina, Most na Soči, Ljutomera, Tolmina… Na ovoj manifestaciji bili su ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec, župan opštine Nova Gorica Samo Turel i drugi zvaničnici opština, kao i stanovnici svih generacija iz Čepovana, Nove Gorice i okolnih mesta. Poseban utisak je da lokalne manifestacije imaju veliki značaj i za državni nivo Slovenije, jer dobrovoljna vatrogasna društva pripadaju Ministarstvu odbrane.

U okviru programa proslave Dean Ušaj, predsednik Prostovoljno gasilskog društva Čepovan podsetio je na značaj rada ovog društva, solidarnost među društvima i pružanje pomoći kod požara i drugih nepogoda. Čepovan je 25.jula 2023.godine pogodilo orkansko nevreme koje je nanelo veliko štetu stanovnicima i prirodi tog mesta.

– Pomoć u saniranju posledica nevremena pružila su nam brojna vatrogasna društva i iz drugih opština.Ulažemo velika sredstva za opremanje, nabavku vozila, a društvo je osposobljavanjem svojih članova preraslo okvire lokalnog-istakao je Ušaj.

Dobrovoljna vatrogasna društva u Sloveniji ne zavise od pojedinačnih pomoći već je uređen sistem finansiranja i sredstva se stalno uvećavaju, opremanje je po evropskim standarima kroz unapređenje rada o čemu je govorio i ministar odbrane Marjan Šarec čestitajući jubilej sa željom da se društvo sve više razvija.

Dragica Jevtović, predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Užice zahvalila se u ime Društva na pozivu slovenačim kolegama. da prisustvuju ovom velikom jubileju.

– Ovo je pokazatelj da su vaši preci postavili dobre osnove i da to traje 120 godina. Nama je čast što smo sa vama i što traje ova saradnja koju imamo od 2016.godine. Sigurno je da su naša srca otvorena prema vama, bili smo uz vas i kada su vas zadesile nepogode i ponudili smo vam našu pomoć. Jer ako nevolje i nedaće nemaju granica onda ni saradnja i zajedničko prijateljstvo ne treba da imaju granice- istakla je Jevtović.

Predstavnicima PGD Čepovan Deanu Ušaju i Adrijanu Kofolu kao znak pažnje u ime užičkog DVD-a Dragica Jevtović i Radomir Novaković poklonili su sliku i plaketu.

Svečanost su upotpunili i mališani budući gasilci, kao i druženje domaćina i gostiju
U okviru jubileja postavljena je izložba sa fotografijama nevremena i štete koja je naneta Čepovanu kao i akcije dobrovoljnih vatrogasaca.

Dodajmo, da pored Vatrogasnog doma PGD Čepovan ima i Muzej vatrogastva u kome su izložena stara oprema, pehari, medalje, uniforme, zapisi i fotografije koje odslikavaju vreme i ljude koji su ostavili trag u vatrogastvu od osnivanja do danas.

Domaćini iz Čepovana gostima iz Užica priredili su nezaboravno druženje i gostoprimstvo. Užičani su ih pozvali da i oni ponovo budu njihovi gosti jer prijateljstva sa slovenačkim kolegama nemaju granice.