Pocetna Društvo Pokazna vežba prve pomoći

Pokazna vežba prve pomoći

322
0
Podelite

Povodom Svetskog dana prve pomoći koji se obeležava 11. septembra  Dom zdravlja  i Crveni krst Užice izveli su pokaznu vežbu na Trgu partizana. U akciji pružanja pomoći učestvovali su volonteri Crvenog krsta, Patronažne službe i Hitne pomoći uz podršku učenika Medicinske škole.

Mirjana Ješič, glavna sestra Doma zdravlja istakla je značaj pokazne vežbe – jer je prva pomoć veoma bitna da neko ko je na licu mesta zna da pravilno i adekvatno ukaže pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. U okviru vežbe prikazano je ukazivanje pomoći u slučaju saobraćajne nesreće i povrede na građevinskim objektima.

Ova pokazna vežba je nastavak saradnje sa Domom zdravlja i Medicinskom školom, rekao je Danilo Starčević, stručni saradnik za prvu pomoć Crvenog krsta Užice.

– Mi tokom cele godine realizujemo aktivnosti tako da za pet dana imamo i državno takmičenje u pružanju prve pomoći. I ovaj javni čas pokazuje da pružanje prve pomoći je jedna veština i nije vezana samo za medicinske radnike već za sve ljude, jer nekada bez te prve pomoći „džaba“ i zovemo hitnu pomoć-objasnio je Starčević.

Prva pomoć se realizuje počev od najmlađih iz osnovne škole, pa do odraslih odnosno zaposlenih, a  zajedno na edukaciji rade Crveni krst i Dom zdravlja.

Dodajmo, da se od 2011.godine Crveni krst Užice vraća sa državnih  takmičenja sa osvojenim peharima u tri kategorije. Ove godine brane titulu u realističkom prikazu povreda, stanja i oboljenja.Trenutno je aktivno oko 250 volontera, a na takmičenju će ih predstavljati dve ekipe sa po šest članova.