Pocetna Društvo Filipović: Ulažemo značajna sredstva

Filipović: Ulažemo značajna sredstva

448
0
Podelite

– Još se zbiraju računi ali preko 14 miliona dinara je ovog leta uloženo u materijal, opremu i remont iste i to ne računajući PDV, naš rad i građevinske radove koje je u najvećem delu grad obezbeđivao kao podršku – kaže za “Vesti” direktor Gradske toplane Branko Filipović

Kakva su bila ulaganja Gradske toplane Užice u protekle tri godine?

Sama ulaganja u opremu i investicije u toplanu u poslednjih par godina su mahom bila planska, ali opet su oslikavala nestabilnu situaciju u kojoj se nalazimo. Zbog toga smo prethodnih godina usled energetske krize sva sredstva ulagali u nabavku energenata, a od opreme nabavljali smo ono što moramo i u opremu koja podstiče energetsku efikasnost. A opet, ove godine kada imamo situaciju da je znatno porasla referentna kamatna stopa i da je postalo skupo ne ulagati sredstva, sve svoje kapacitete, kako finansijske tako i ljudske ulažemo u obnavljanje opreme u kotlarnicama, podstanicama pa i u same toplovode. Još se zbiraju računi ali preko 14 miliona dinara je ovog leta uloženo u materijal, opremu i remont iste i to ne računajući PDV, naš rad i građevinske radove koje je u najvećem delu grad obezbeđivao kao podršku. A remontovano je šest kotlova ovog leta, tri sopstvenim snagama, a tri najveća izvodile su firme sa ogromnim iskustvom a ujedno su i proizvođači kotlova.

Šta predstoji u narednom periodu kada je remont u pitanju?

Tek predstoji servisiranje i podešavanje rada svih gorionika, na primer u „Bloku Zlatibor“ su pored jednog kotla, ovog leta remontovana sva tri izmenjivača toplote, uz dogradnju još jednog novog. Remontuju se napojni vodovi i ostala zaporna armatura u samom postrojenju. Deo konzuma „Blok Zlatibor“ je toplovodom kroz dvorište GKC-a prebačen na kotlarnicu “Lipa”. Sve to bi trebalo da utiče na stabilnost sistema „Bloka Zlatibor“, korisnicima da obezbedi bolju uslugu, a nama obezbeđuje prekopotrebno smanjenje potrošnje mazuta za oko 10 odsto.  Pored ekoloških benefita samoj firmi donosi i ekonomske pogodnosti.

Šta je trajno rešenje?

A samo trajno rešenje dugogodišnjeg problema biće moguće tek izgradnjom postrojenja „Međaj“. Na njemu se radi već više godina i rekao bih da toplana svoj posao privodi kraju. Projekti su gotovi, a trenutno se pribavljaju saglasnosti za izgradnju od držaoca imovine, bez kojih nije moguće dobiti građevinske dozvole. I to od železnica za rušenje dela baraka kao i od Republičke direkcije za imovinu za više parcela kojih bi se gradio toplovod i infrastrukturni most ispod mosta „Kralja Aleksandra“.

Kakav je procenat naplate usluge grejanja preko SON-a?

U suštini procenat naplate preko SON-a je dobar, oko visokih 96 – 97 odsto, Međutim ostaje činjenica da mali broj ljudi duguje oko 4,5 mesečne realizacije što je oko 170 miliona dinara. I upravo zbog toga izdvojena je grupa najvećih dužnika kojima pored utuženja su slate i opomene pred isključenje. Naravno, prvo su sagledane tehničke mogućnosti isključenja, da budu u skladu sa našom gradskom odlukom, zakonom o energetici. A to sve znači da ne budu činom isključenja jednog korisnika na bilo koji način oštećeni drugi korisnici naših usluga.

Kakva je starosna struktura zaposlenih Gradske toplane Užice?

Kadrovska politika je jedan od naših najvećih problema i nažalost utiska sam, da će biti sve veći. Naš prosek godina kao kolektiva je 57, a to znači da u kontinuitetu imamo povećan odliv kadrova u penziju. Samim tim ogromne napore ulažemo u nove kadrove. Prvo da ih obezbedimo, a onda i da uvedemo u posao. Da osete pripadnost kolektivu i steknu naviku odgovornosti i posvećenosti radu, za šta je potrebno dugo vremena. Ali samo na ovaj način rezultati rada neće izostati.