Pocetna Društvo Grad traži partnera za gradnju parking garaže na Međaju

Grad traži partnera za gradnju parking garaže na Međaju

714
0
Podelite

Gradski većnik za saobraćaj Slobodan Šiljković najavio je gradnju parking garaže na Međaju na prostoru nekadašnjeg buvljaka. Već je raspisan poziv za javno-privatno partnerstvo, a vrednost zidanog garažnog objekta je 4,2 miliona evra. U pitanju je javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije, odnosno upravljanja na 25 godina. Gradski većnik kaže da je parking garaža vlasništvo grada Užica i da je rok za prijavu zainteresovanih investitora je 31. oktobar ove godine.

Šiljković kaže da je bilo lako rešiti problem parkirališta u Užicu već bi bio rešen i objasnio zašto javno-privatno partnersto, a ne neki drugi oblik gradnje u situaciji kada Užice svake godine ima 1700-1800 novoregistrovanih vozila.

– Ukoliko Grad ne podiže kredite, za šta niko od naših sugrađana nije znate da je jedini način drugi način po zakonu javno-privatno partnerstvo sa elementima koncesije – navodi Šiljković uz citat po zakonu da upravljanje parkiralištima spada u red komunalnih delatnosti. Podseća da je o ovom projektu bilo reči i na Skupštini i koncesionom aktu posle čega je usledio javni poziv i konkursna dokumentacija i ranije je urađen detaljan plan regulacije za ovaj potez. Nova parking garaža gradiće se na prostoru od “Skale”zgrada do starog drvenog mosta, gde je sada parkiralište “Bioktoša”.

On kaže da je “bitno istaći da je grad sve vreme vlasnik izgrađenog objekta i da privatni partner upravlja parkiralištem 25 godina poslse čega i upravljanje prelazi na grad Užice”. Dodaje da će u novom objektu biti 300 parking mesta i pominje i oprez, jer je moguće da se niko ne prijavi za gradnju jer je u pitanju veliki iznos od 4,2 miliona evra. Šiljković kaže da je rok za gradnju najduže godinu dana od dana potpisivanja ugovora, a kada zainteresovani dostave projekat na ovom mestu trebalo bi da budu i punjači za električna vozila, perionica za jedno vozilo i drugi sadržaji.

Užice trenutno ima 1200-1300 parking mesta i u proteklom periodu uređeni su novi parkinzi, povećanje od 8 odsto od kojih je jedan i “Međaj” sa 97 mesta u drugoj zoni koji je dobro obezbeđen i pokriven kamerama. Na pitanje novinara o velikom iznosu potrenom za gradnju parking garaže u poređenju sa iznosom za rekonstrukciju zelene pijace i da li je postao drugi način da se preduzeće.

– Gledali samo na svaki način da “Bioktoš” ne bude oštećen. Bilo je dosta predloga šta uraditi sa robnom pijacom “Međaj” i šta da bude na tom prostoru. Čvrsto smo zauzeli stav da ovaj parking, na prostoru pijace koja je preseljena na zeleni pijac bude dat “Bioktošu” na upravljanje od strane grada, sređen i uređen – kaže većnik za saobraćaj uz reči da buduća parking garaža košta toliko i to su rekli svi projektanti. On dodaje da će građani dobiti jednu uređenu površinu za parking svojih vozila.

Direktor JKP “Bioktoš” Aleksandar Popović ističe da Grad Užice vodi ceo projekat za objekat sa 270-300 parking mesta.