Pocetna GKC Festival fantastike u Užicu

Festival fantastike u Užicu

319
0
Podelite

”Fantast fest Užice”, novi gradski festival, biće održan u periodu od 18 do 23. septembra. Festival se organizuje u susret 2024. godini u kojoj će Užice poneti titulu Prestonice kulture Srbije, a svi planirani programi biće realizovani u Gradskom kulturnom centru i Narodnoj biblioteci Užice.

Prema rečima Filipa Baralića direktora GKC-a festival će biti otvoren u ponedeljak izložbom “15 godina vekovnika”.

“To je srpski strip po scenariju Marka Stojanovića iz Leskovca, dok će razgovor na temu srpskog stripa uopšte i vekovnika biti u 19 časova u Narodnoj biblioteci. Za utorak smo pripremili gostovanje Uroša Petrovića. On će ovde u Gradskom kulturnom centru održati radionicu “Mozgaonica za bolji svet – radionice za decu i odrasle”, dok će razgovori njegovom stvaralaštvu biti u večernjima časovima u Narodnoj biblioteci. Što se tiče srede imamo gostovanje profesora sa Akademije umetnosti Novom Sadu, profesora Ivice Stevanovića koji će raditi radionicu ilustracije. To je praktično besplatan master klas, za sve ko je to interesuje. Ovde ima nekoliko odseka za dizajn i ilustraciju, što u Umetničkoj školi što u Tehničkoj školi, tako da mislim da će to biti dragoceno tim učenicima . U večernjim časovima imamo veče posvećeno slovenskoj mitologiji sa Nenadom Gajićem i Aleksandrom Tešićem u Narodnoj biblioteci. Četvrtak je manje-više posvećen Užičanima. U Narodnoj biblioteci održaće se predstavljanje knjiga za decu Danice Bogojević, dok ćemo ovde otvoriti izložbu “Gde su nestali zduhaći”, posvećenu tom nekom segmentu srpske mitologije i verovanjima, dok ćemo uveče u Gradskom kulturnom centru imati predavanje docenta Aleksandre Bjelić sa Pedagoškog fakulteta na temu “Vampiri u običajima i verovanjima i u savremenoj Srpskoj drami”.

Druženje uz fantastične društvene igre najviše “Warhammer 40K”, jedne od najpopularnijih  društvenih igara na table zakazano je za petak 22. septembar a u subotu 23. septembra planirana je interaktivna šetnja kanjonom Đetinje.

„Imaćemo različite sadržaje, u kojima će svi su građani moći aktivno da učestvuju. Razgovorom o slovenskoj mitologiji, o fantastici i u književnosti i u drugim vidovima umetnosti, biće prilike za sve da jednoga dana i uopšte sada već počnu da učestvuju u nekom kreativnom pisanju, kreativnom izražavanju i zato su namenjene ove radionice u kojima, kao što smo već pomenuli sugrađani mogu da uzmu aktivno učešće”, istakla je Bojana Marinčić iz Narodne biblioteke Užice uz poziv sugrađanima da isprate sve planirane programe.

Program festivala:

  • Ponedeljak, 18.9.

18 časova, Gradski kulturni centar

Izložba „15 godina Vekovnika“

19 časova, Narodna biblioteka Užice

Tribina „15 godina Vekovnika“, gost Marko Stojanović, scenarista

  • Utorak, 19.9.

16 časova, Gradski kulturni centar

„Mozgaonica za bolji svet“, radionica za decu i odrasle sa Urošem Petrovićem

19 časova, Narodna biblioteka Užice

Književno veče sa Urošem Petrovićem

 

  • Sreda 20.9.

14 časova Gradski kulturni centar -Radionica ilustracije profesora Ivice Stevanovića

19 časova, Narodna biblioteka Užice

Veče slovenske mitologije sa Nenadom Gajićem i Aleksandrom Tešićem

  • četvrtak 21.9.

17 časova, Narodna biblioteka Užice

Predstavljanje knjiga za decu Danice Bogojević

20 časova, Gradski kulturni centar

Izložba „Gde su nestali zduhaći?“, autor Dragan Cicvarić, viši kustos muzeja na otvorenom Staro selo Sirogojno

21 čas, Gradski kulturni centar

Predavanje na temu „Vampiri u savremenoj srpskoj drami“, doc. Aleksandra Bjelić

  • Petak, 22.9.

Od 12 do 18 časova, Gradski kulturni centar

Warhammer 40.000 – Interaktivno druženje uz fantastične društvene igre

20 časova, Narodna biblioteka Užice

Panel diskusija na temu „Warhammer 40.000 – Kako je mala stona igra izrodila globalni multimedijski fenomen“

  • Subota, 23.9.

Od 12 do 15 časova,

„Šetam i pričam: Užice i na nebu i na zemlji“, interaktivna šetnja kanjonom Šetinje, polazak u 12 časova ispred Narodne biblioteke Užice

15 časova, Narodna biblioteka Užice,

Zatvaranje festivala