Pocetna Galerija Igrom do oblika

Igrom do oblika

231
0
Podelite

Na poziv Umetničkog saveta užičke Gradske galerije Petar Sibinović (1986) prvi put izlaže u Užicu, a do sada se predstavljao na brojnim grupnim i više od 20 samostalnih izložbi.

U prizemlju Gradske galerije priredio je izložbu, koja će trajati do 5. oktobra, pod nazivom „Reciklirane skulpture“ koja prema rečima samog umetnika „obuhvata dinamičku seriju skulptura nastalih u prethodnih nekoliko godina kao produkt analiza i istraživanja raznih, skulptorski neuobičajenih materijala, recikliranih procesa i novih tehnologija izrade. Oni upravo istražuju simbiotske odnose ovih fenomena, preispitujući dobijene likovne vrednosti kroz jedan savremen i zahtevan tehnološki postupak, stvarajući specifičan likovni izraz“. Sve izložene skulpture urađene su od polietilena, recikliranih čepova, plastičnih flaša, cevi, od svega onoga što se tretira kao otpad.

– Ne znam da li sam ikada razmišljao da li želim da nekome nešto poručim skulpturama, više bih voleo da ljudi sagledaju šta sve nekim materijalima koje mi smatramo otpadom ili najvećim zagađivačem možemo da uradimo. To može da bude i estetski element ne samo đubre, a ja da pomognem da to bude i korisno – kaže Sibinović kojeg zanimaju diferentne forme i novi materijali koje s velikom ljubavlju istražuje.

– Voleo bih da stvorim što više različitih formi u različitim materijalima. Uopšte nemam polaznu tačku od koje krećem, više sam vođen nekom igrom. Sve ovo vidim kao poligon za igru, neku laboratoriju gde kreiram oblike od svega mogućeg, gde imam milijardu mogućnosti, plus opcije u kreiranju, neke slučajnosti, naravno, tu je i intuicija pored onog već stečenog i naučenog – navodi Sibinović. Tokom procesa reciklaže plastičnih predmeta iz svakodnevne upotrebe „rezultati zavise od minucioznog i doziranog procesa topljenja i hlađenja plastične mase koliko i od čiste slučajnosti koja u eventualnoj „grešci“ finalnog umetničkog predmeta nosi dozu neočekivanosti i iznenađenja. Vrlo često, uprkos mojim nastojanjima da u potpunosti kontrolišem radni proces i sam materijal, događa se ova nenamernost (zakonitosti i karakteristike materijala) i ona se transformiše u dodatnu vrednost, katkad i u krajnji vizuelni impuls“, navodi Sibinović u katalogu koji prati izložbu.

Svi skulptorski oblici Petra Sibinovića fukcionišu u zajednici. Nijedan objekat sam po sebi nema težinu i veliku snagu koju bi on voleo da ima, ali ih s namerem tako i pravi. Zadovoljstvo onim što je uradio nastaje na dan postavke izložbe koju sam postavlja, čak ponekad u samoj galeriji nastane i nešto novo. Priznaje da je prostor prizemlja užičke Galerije bio lep izazov, a izložbu je postavljao više od 13 sati.

– Pre ulaska u galeriju nemam ništa isplanirano i ne znam kako će se odvijati i našta će ličiti sama postavka. Ništa unapred ne pripremam – kaže Sibinović koji će i dalje nastaviti da radi polimer materijalima, gumama, silikonima. Ima ideje za neke nove mašine na kojima će raditi novim materijalima koji do sada nisu bili skulptorski tretirani i potpuno su neuobičajeni.

Petar Sibinović je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, vajarski odsek u klasi profesora Veljka Lalića 2010, a na istom fakultetu je doktorirao 2018, mentor dr um. Radoš Antonijević. Član je ULUS-a, Umetničkog udruženja „Dimenzija“ i Udruženja „Funnel“ iz Bukurešta. Od 2019. je u statusu slobodnog umetnika. Dobitnik je brojnih nagrada za skulpturu, crtež i sliku. Nekoliko njegovih skulptorskih dela izvedeno je u javnom prostoru.