Pocetna Kultura „Fantast fest“ ispunio očekivanja

„Fantast fest“ ispunio očekivanja

295
0
Podelite

„Fantast fest Užice“ održan je od 18. do 23. septebmra 2023. godine u organizaciji Gradskog kulturnog centra i Narodne biblioteke Užice. Tokom šest dana trajanja Festivala užičkoj publici ponuđen je raznovrstan sadržaj. Na programu su se našle izložbe, panel diskusije, predavanja, radionice, prezentacije, interaktivna šetnja, fantastične igre namenjene svim starosnim strukturama. Ono što ovaj Festival razlikuje od drugih koji se organizuju širom zemlje, jeste da ima najviše sadržaja namenjenog deci i mladima. „Fantast Fest Užice“ otvoren je izložbom „15 godina Vekovnika“ u Gradskom kulturnom centru i istoimenom tribinom koja je održana u Narodnoj biblioteci Užice. Gosti tribine su bili scenarista Marko Stojanović i strip crtač, ilustrator i karikaturista Sabahudin Muranović Muran.

Drugi dan je bio rezervisan za najmlađe (Gradski kulturni centar) i malo starije osnovce koji su uživali u druženju sa Urošem Petrovićem. Rešavali su zadatke, mozgali, krstarili kroz čaroban svet knjiga i zagonetnih predmeta.

Treći dan Festivala započeo je potragom za skrivenim blagom (zlatna karta) koju je Uroš Petrović sakrio u jednoj knjizi na Dečjem odeljenju Biblioteke. Tri sata su Andrea i Ivona iz OŠ Nada Matić provele u potrazi za sakrivenim predmetom. Upornost se isplatila i osvojile su nagradu. U nastavku dana, profesor sa novosadske Akademije umetnosti Ivica Stevanović (Ilustracija, Strip i Dizajn knjige) održao je u Gradskom kulturnom centru radionicu ilustracije na temu fantastičnih bića. Radionici su prisustvovali učenici starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci. Profesor Stevanović je bio na raspolaganju i mladim crtačima koji su želeli da pokažu svoje radove i dobiju stručne savete vezane za dalje usvršavanje. Radionicu je posetila i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević. Veče u Čitalištu Biblioteke bilo je posvećeno slovenskoj mitologiji, a gosti su bili Nenad Gajić i Aleksandar Tešić autori koji se ovom tematikom bave dugi niz godina. Užička publika je uživala u pričama o fantastičnim bićima, običajima, verovanjima, legendama, srpskoj srednjovekovnoj istoriji, narodnim predanjima, ali i o univerzalnostima karakterističnim za sve mitologije. Da je književno veče izazvalo veliko interesovanje kod užičke publike, ukazuje i činjenica da je na inicijativu prisutnih vreme predviđeno za trajanje ovog događaja produženo za sat i po.

Užičanima je bio posvećen četvrti dan festivala fantastike „Fantast fest Užice“ koji je počeo druženjem sa Danicom Bogojević u Narodnoj biblioteci Užice. Stariji osnovci užičkih škola izazivali su, hvatali mesec i uz pomoć mašte pravili razne heroje. Otvaranjem izložbe „Gde su nestali zduhaći?“ (autor viši kustos Dragan Cicvarić), počeo je večernji program u Gradskom kulturnom centru. Iako izložba postoji već više godina, ovo je njeno prvo gostovanje u Užicu. Cicvarić je svojim saznanjima i istraživanjima obogatio tematsku celinu započetu prethodnih dana. U nastavku večeri doc. dr Aleksandra Bjelić govorila je o vampirima u srpskoj drami, običajima i verovanjima.

Peti dan i ujdeno završni program u Gradskom kulturnom centru, bio je rezervisan za Warhammer 40 000 i interaktivno druženje. Ekipa iz Singidunum Gaming Club-a i Vladimir Matic-Kurylev su podelili sa Užičanima iskustvo igranja, kao i celokupnog hobija koji predstavlja ova legendarna igra. Valadimir je u Narodnoj biblioteci Užice održao panel diskusiju na temu „Warhammer 40.000 – Kako je mala stona igra izrodila globalni multimedijski fenomen“ .

U subotu je pod nazivom Šetam i pričam: Užice i na nebu i na zemlji realizovana interaktivna šetnja kroz kanjon Đetinje u realizaciji „Dečje turističke geografije“ čije su autorke Natalija Đurović i Milica Matijević. Deca su ispred Narodne biblioteke Užice, pre polaska u šetnju, razgovarala sa autorkama i bibliotekarkama Nelom Tomić Bogdanović i Bojanom Marinčić o najpoznatijim legendama užičkog kraja. Učenici su dobili mape (dizajn Filip Baralić, priredile autorke šetnje) na kojima su vizuelno i tekstualno prikazane legende i zanimljivosti kanjona Đetinje o kojima su više saznali tokom šetnje po plaži, vožnje vozićem i posete neolitskom naselju staPARK. Pričom i šetnjom vratili su se u prošlost od praistorijskog perioda i doplovili nazad u sadašnjost. Istog dana u Narodnoj biblioteci Užice Prezentacijom „Igra kostima – svet kospleja“, Mia Aleksić, učenica druge godine Užičke gimnazije prikazala je publici izradu kostima iz filmova i serija epske fantastike. Kostime i rekvizite izrađuje od kartona, platna i koristi razne tehnike ručnog rada (vez, šivenje, heklanje). Nedavno je nagrađena prvom nagradom na Festivalu epske fantastike, održanom prvog vikenda u septembru 2023. godine u Beogradu. Takmičila se kostimima Renire Targarjen i Lenora Velariona iz serijala „Kuća zmaja“, snimljenog po knjizi „Vatra i krv“ Džordža Martina.

Kosplej je spoj veštine izrade kostima, glume i performansa, odnosno spoj engleskih reči koje znače kostim i igra (predstava). Kosplej predstavlja hobi koji je sve više popularan u gejming industriji i popularnoj kulturi uopšte, pogotovu kod mladih, a prvenstveno se bazira na tradicionalnim veštinama vezanim za rukotvorine.

Ovim aktivnostima je završen festival fantastike “Fantast fest Užice“ koji je održan uz podršku Grada Užica. Idejni tvorci Festivala, autori i realizatori programa su Bojana Marinčić (Narodna biblioteka Užice) i Filip Baralić (Gradski kulturni centar).