Pocetna Društvo Usvojen Izveštaj, na rebalans “Zavetnici” uložili 50 amandmana

Usvojen Izveštaj, na rebalans “Zavetnici” uložili 50 amandmana

410
0
Podelite

Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu Grada Užica za period januar-jun 2023. godine usvojen je  na sednici Gradske skupštine Užica kao i drugi rebalans budžeta kojim je predviđeno uvećanje za 236 miliona tako da sada iznosi 5,26 milijardi dinara.

Šestomesečni izveštaj izvršenja gradskog budžeta ukazuje da su prihodi i rashodi budžeta Grada ostvareni u planiranim okvirima – rekao je u obrazloženju Izveštaja gradski većnik za finansije Miodrag Petković.

– Ukupno ostvareni prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva za ovaj period iznose 2,4 milijarde dinara što je 96 odsto plana. Ukupno izvršeni rashodi i izdaci iznose 1,85 milijardi dinara, gde treba imati u vidu činjenicu da se rashodi uobičajeno, posebno u segmentu investicionog dela budžeta, u većoj meri ostvaruju u drugoj polovini godine, tj. u toku i na kraju građevinske sezone i realizacije infrastrukturnih projekata – naveo je Petković uz reči da izveštaj pokazuje da se budžetom definisana izdvajanja za sve oblasti realizuju planiranom dinamikom. Na drugi rebalans stiglo je 50 amandmana odborničke grupe “Zavetnika” koji od danas imaju jednog odbornika više iz redova POKS-a, ukupno sedam. Drugim rebalansom budžeta ukupno planirani prihodi Grada u ovoj godini uvećani su na 5,26 milijardi dinara, tj. za dodatnih 236,6 miliona dinara, rečeno je na sednici.

– Uvećanje prihoda gradskog budžeta rezultat je dobrog ostvarenja tekućih prihoda gde uobičajeno prednjači prihod po osnovu poreza na dohodak u skladu sa pozitivnim trendovima u privredi, stanju zaposlenosti i rasta zarada. Ovim rebalansom obezbeđena su dodatna sredstva za većinu oblasti. Planirano je dodatnih 220 miliona dinara za tekuće popravke i održavanje putne i druge infrastrukture, više od 15 miliona uvećanja za oblast obrazovanja, novih 17 miliona dinara za Predškolsku ustanovu, više sredstava za komunalne delatnosti, sport, kulturu – dodao je Petković uz napomenu da tekući budžetski okvir omogućava u najvećoj meri realizaciju definisanih budžetskih prioriteta za ovu godinu kao i da je lokalna samouprava uspela interventno da odgovori izazovimai velike štete izazvane elementarnim nepogodama na teritoriji Grada.

Šef opozicione oborničke grupe Zdrava Srbija, Avram Ilić kaže da  se stiče utisak da se na sednici najmanje govorilo o  Izveštaju i rebalansu, već najviše o javno-privatnim partnerstvima za održavanje javne rasvete, parkirališta i da se po tome vidi da su “izbori blizu i to po dužini i načinu govora u Skupštini”.

– Kao “Zdrava Srbija” pokušavamo da budemo konstruktivni i parlamentarni, ali je to u ovakvim situacijama sve teže i teže. Naša osnovna poruka jeste da su ta javno-privatna partnerstva loša po Užice i želimo da ih prikažemo na način kako bi ih svi razumeli.. Parcele koje se daju donose gradu ekstraprofit, a daju za mnogo manji novac – smatra Ilić u ime “Zdrave Srbije” koja nije podržala izveštaj niti rebalans na koji se najvećim delom odnosi prebacivanje neutrošenih sredstava.

– To su pozicije koje godinama stoje Banovski put, Ljubanje, vodovod koje se iz godine u godinu nalaze u budžetu i nikad se sredstva ne utroše… dodaje Ilić i u ime stranke  zaključuju na osnovu toka sednica “ da se mnogo govori, a malo radi”. Srpska stranka “Zavetnici” nije podržala ni rebalans niti Izveštaj o izvršenju budžeta koji je svega 44 odsto u prvih šest meseci, navodi šef odborničke grupe Vladan Virijević. On dodaje da su u drugim gradovima Srbije mnogo veća izvršenja i prelaze 50 odsto.

– S ponosom ističem da smo predali 50 amandmana na rebalans budžeta kojima smo obuhvatili sve sfere od poljoprivrede do turizma, socijalnih davanja, privrede…Hteli smo da ukažemo da izdvojena sredstva zaista nisu dovoljna i da su svuda dodatno potrebna. Hvale se velikim sredstvima, ali šta se dešava na tržištu, inflacija je rekordno velika, cene od životnih namirnica, goriva, redovnih troškova struje otišle enormno skočile  – izričit Virijević. O potencijalnim novim izborima o kojima je govorio i za skupštinskom govornicom  kaže da je ova stranka uvek spremna za njih, i  uvek priča o konkretnim problemima koji muče ljude kao najaktivnija opoziciona grupa u užičkoj Skupštini.